НЕК дължи 1,4 милиарда лева за "Цанков камък" и за АЕЦ"Белене"

Новините

26-06-2014, 16:12

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плащаме 1 млрд. лева повече за ток заради слънчевата енергия

Токът в България най-евтин в ЕС

Още милиард и половина идват от разходи за покупка на ел. енергия

2.9 милиарда лева са  задълженията на Националната електрическа компания, натрупани за преиода 2010-2014 г., съобщи шефът на енергийния регулатор Боян Боев на пресконференция на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те се дължат на разходи на НЕК за покупка на електрическа енергия  и за разходи по инвестиционната програма на компанията

1,5 млрд. лв. са невъзстановените разходи за закупуване на електроенергия, свързани със задължението на компанията да я изкупува от ВЕИ производителите, американските ТЕЦ-ове АЕЦ "Гълъбово" и "Контур Глобул", както и заради работата в помпен режим на ПАВЕЦ "Чаира". 500 млн.лв. от тях  са включени в сметките на крайните потребители, а останалите 1 млрд. лв. ще трябва да бъде компенсирани на НЕК, което ще стане с бъдещите цени на тока.

Няма обаче да има шоково поскъпване на електроенергията. Това ще стане възможно благодарение на решението на ДКЕВР НЕК да изкупува с 50% по-малко електроенергия от ВЕИ производителите, както и с около 20% по-малко изкупена еленергия на преференциални цени от американските ТЕЦ-ове.

Възможно е цените на електроенергията да бъдат актуализирани на всеки три месеца, а не както е досега веднъж годишно.Възможно е също и да има нови цени на електроенергията на 1 октомври т.г. или 3 месеца след планираното увеличаване на цените на тока, което трябва да влезе в сила на 1 юли.

Над 1,4 млрд. лв. дължи НЕК като разходи за инвестиционната си програма, натрупани като задължения по два проекта - ВЕЦ "Цанков камък" - 694 млн. лв.  и по спорния проект АЕЦ "Белене" - 784 милиона лева. Тези задължения обаче не подлежат на компенсиране от ДКЕВР чрез цените на тока, уточни Боев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов