Водата в "Аспарухово" не става за пиене, от ВиК твърдят обратното

Новините

23-06-2014, 13:13

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Препоръчват ползването на бутилирана вода

На основание резултатите от лабораторните изследвания, извършени в 7  пункта на територията на кв. "Галата" и кв. "Аспарухово", питейната вода в района не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна, съобщават от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве във Варна.

Оттам препоръчват ползването на бутилирана вода, на съдове за хранене за еднократна употреба както и спазването на добра битова хигиена с цел предотвратяване възникването на инфекции.

Пробонабирането продължи и събота, и неделя. За следващите резултати и за отмяна на забраната, населението ще бъде своевременно уведомено, съобщават от здравната инспекция. Издадено е предписание до управителя на "ВиК-Варна" с конкретни препоръки за действия по време на бедствие.

Според направените проби от ВиК, пък водата е годна за пиене. От дружеството са направили свое пробонабиране, което не е установило отклонения от нормата. Проби за изследване са взети от началната точка, откъдето става водоподаването за кв. "Аспарухово" – от ЦДГ №40 на ул. "Барутен погреб" №6, както и от места в самия квартал.

Контролна проба е взета и от Целодневната детска градина в с. Каменар. Нито една от пробите не е с отклонения от стандартите. Подаваната към абонатите на Варна и кварталите на града вода е без отклонения и отговаря на всички норми, регламентиращи качеството на питейната вода и отразени в Наредба 9 на МЗ от 16.03.2001 г. Пробите са стандартни по изследваните химични и микробиологични показатели.

Превантивно, по предписание на Регионалната здравна инспекция във Варна, водата се хлорира със завишена доза хлор, за да се постигне допълнителна дезинфекция. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов