Междуселищните автобуси ще тръгват само от автогарата

Закриват се комбинираните автобусни линии

Закриват се комбинираните автобусни линии, свързващи две или повече населени места в границите на общината и дублиращи линии от масовия градски транспорт.

Новата транспортна схема предвижда само „градски“ и само „междуселищни“ автобуси, както се предвижда в чл.17 от Закона за автомобилните превози за общинските транспортни схеми. Това заяви пред журналисти днес кметът Живко Тодоров по повод предстоящото днес от 17,30 ч. обществено обсъждане на новата транспортна схема. По думите му, те ще се обслужват от различни фирми, като ще се върви към създаване на общинска транспортна фирма.

Предвижда се до две години всички автобуси да бъдат подменени, добави той. Градските основни линии ще осигуряват превози между пунктове в чертите на населеното място, според действащия устройствен план, а междуселищните - превози, свързващи две или повече населени места в границите на общината, обясни кметът.

Очакваните резултати са промяна в начина на придвижване и намаляване на автомобилния трафик, последвано от намаляване на транспортните тапи и по-ефективно използване на транспортните артерии, без да се налагат сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти.

В изпълнение на чл. 22 от Закона за автомобилните превози,  всички превозвачи извършващи обществен превоз на пътници  по междуселищни автобусни линии задължително ще използват автогара Стара Загора за начална спирка по изпълнявания маршрут и ще спазват установеното разписание, обясни още градоначалникът. Автобусите, които към настоящия момент тръгват от автогара Стара Загора, запазват досегашните си разписания и спирки по маршрута.

За междуселищните автобусни линии, които до момента се изпълняваха от градски транспорт, се правят следните промени:броят на курсовете по всички автобусни линии се запазва; запазен е часът на тръгване от съответното населено място в посока Стара Загора. Променени са между 5 и 15 минути началните часове на тръгване от автогарата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов