“Нашенци“-те на Чудомир на фестивал в Гърция

Животът

03-06-2014, 16:53

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

Даниела Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Солун деца четат Чудомир

Община Казанлък за втора година се включва във Фестивала на езиковото многообразие в Солун

Българският език и култура бяха представени на тазгодишния втори Фестивал на езиковото многообразие в Солун, който се проведе от 31 май до 1 юни. Със съдействието на Генералното консулство на Република България в Солун бяха организирани три изложби, представяне на първия превод на Чудомир на гръцки език и на творчеството на сценографа Светлана Цветкова,
както и представление на Българското неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф” в Солун.

Гост на Фестивала бе директорът на Литературно-художествения музей „Чудомир” в Казанлък Пеньо Терзиев, който откри изложбата „Нашенци”, включваща оригинални творби на големия български писател и художник, свързан с Казанлък, Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Експозицията съдържа 79 акварелни рисунки и по думите на Пеньо Терзиев „възкресява последната Чудомирова, приживе състояла се през далечната 1966 г., изложба”. Заслуга за реализиране на родолюбивата инициатива има общественият посредник на община Казанлък Гинка Щерева.

Посетителите на Фестивала имаха възможност да се докоснат и до писаното слово на Чудомир, до неговите най-ярки образи като Лъжлив Съби, Хаджи Койо и др.
Студенти-първокурсници от Университета „Демокрит” в Комотини, изучаващи български език, прочетоха откъси от Чудомирови творби. Накрая беше представен и първият превод на разказите на Чудомир на гръцки език, както и преводите им на другите балкански езици.

През 2013 г. Община Казанлък подкрепи Фестивала, като предостави книги и информационни материали за Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, за културно-историческото наследство и за забележителностите на територията на общината.

Тази година, в навечерието на 21-те Чудомирови празници, в Българското неделно училище „Св. Вмчк. Георги Зограф" в Солун деца започнаха да четат на български език произведенията на Димитър Чорбаджийски-Чудомир и да изучават неговото творчество.
Това стана възможно благодарение на Община Казанлък и лично на кмета Галина Стоянова, която подари на училището 6-те тома събрани произведения на Чудомир.

Така в навечерието на празниците, посветени на уникалния талант, живял и творил в Казанлък, в Гърция българчета получиха като подарък неговите творби. Той бе изключително скъп за нашите сънародници в южната ни съседка и те веднага изпратиха своя снимка с томовете
на Димитър Чорбаджийски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов