ЕК вижда два проблема с "Южен поток" в България

Новините

03-06-2014, 11:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В комисията са обезпокоени от правилата и договорите за възлагане на обществени поръчки у нас

Европейската комисия вижда два основни проблема със строителството на "Южен поток" в България. Това обясни говорителят на еврокомисаря по вътрешния пазар Шантал Хюз, цитирана от БНР. Именно тези два проблема са причината за откритата наказателна процедура и искането за прекратяване на проекта, пише news.bg

Припомняме, Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради несъобръзяването й с европейските изисквания във връзка с изграждането на "Южен поток". Комисията е поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта. Брюксел е изпратил официално писмо за известяване до българските власти. По думите на Хюз първият проблем е свързан с това, че на компанията "Южен поток - България" е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури. Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.
"Доколкото ми е известно, договорите може да са сключени, но реалната дейност по строителство още не е започнала. Така че, да, ние искаме от властите в България да прекратят проекта и очакваме те да се съобразят с това", каза още Шантал Хюз без да споменава имена и собственици на компании.
Тя каза още, че в Европейската комисия са обезпокоени от правилата и договорите за възлагане на обществени поръчки в България.
От своя страна от Министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че очакват официалното уведомително писмо от Европейската комисия по повод изявлението за започналата наказателна процедура. От ведомството се ангажираха да спазят едномесечния срок за отговор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов