ЕК започва наказателна процедура срещу България за "Южен поток"

Новините

03-06-2014, 06:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюксел е изпратил официално писмо за известяване, а поводът е изборът на строител на газопровода

След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" ЕК започва наказателна процедура срещу България. Брюксел е изпратил официално писмо за известяване, а поводът е изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум". Снощи Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, потвърди пред в. "Сега" лошата новина. Освен това тя посочи, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.

"Разбираме, че правителството е решило да започне изграждането на "Южен поток". Комисията вече изрази своята загриженост за спазването на европейските правила в областта на енергетиката. Но освен това имаме опасения, че са нарушени и правила за функционирането на вътрешния пазар - и по-конкретно процедурите за възлагане на публични договори", коментира Шантал Хюз.

По думите й на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.

Още през декември стана ясно, че ЕК има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари, едва 9 работни дни. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура.

Още при първата процедура обаче ЕК подчерта, че при повторно обявяване на конкурс за изпълнител на проекта би следвало той да бъде разделен на четири обособени избора: за доставчик на тръбите; за доставчик на компресорните станции; за строител; за финансова институция за осигуряване на привлечен капитал в размер на 70% от проекта.

На 24 май бе обявено, че "Стройтрансгаз консорциум" ще се занимава както с проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала, така и с въвеждане в експлоатация на спорния газопровод, което означава, че препоръката на ЕК е пренебрегната.

Документи по процедурата за избор на строителя липсват в регистъра на Агенцията по обществени поръчки. Цената на договора със "Стройтрансгаз" се оказа търговска тайна въпреки големия обществен интерес.

 

ПРЕДИЗВЕСТЕНО

На срещата в Брюксел миналата седмица шефът на ЕК Жозе Барозу предупреди премиера Пламен Орешарски, че може да има мерки срещу България заради "Южен поток". След завръщането си в София Орешарски обясни само, че Брюксел не харесва някои текстове за "Южен поток" в Закона за енергетиката. "Председателят Барозу ми каза, че има критични коментари, но нека ги видим. Обясних му, че чакаме коментарите от експертите на ЕК, чакаме и техните редакционни поправки, за да ги отразим при второто четене на закона. Има си срокове", обясни министър-председателят. Тогава обаче той призна, че България може да има неприятности заради процедурата за избор на изпълнител на проекта "Южен поток".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов