Незаконни строежи в Царево, хотели превземат крайбрежието

Животът

09-05-2014, 11:32

Снимка:

BTV

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Въпреки липсата на ОУП сградите никнат като гъби

Бум на строежите в Царево, въпреки липсата на Общ устройствен план. Нови 4-етажни хотели превземат крайбрежието на Лозенец, строи се дори на метри от плажа, съобщи bTV. До бившия къмпинг „Корал" край Лозенец екип на телевизията отива по сигнал - огромен изкоп е изникнал на поляната зад плажа през почивните дни.

"Това е голямо отнемане на земни маси. Със сигурност, ако е нещо, което е легално или законно, трябва да има табелка точно какъв е този строителен обект и какво се прави. В момента идва един камион, който ще натовари някаква пръст и ще я отведе на някакво друго място”, обяснява Атанас Русев - сдружение „Да запазим Корал”. Изненадан от камерата, шофьорът на камиона се скрива в горичката. Русев подава сигнал за случилото се на телефон 112. 10 минути по-късно пристига полицейски патрул. След него идва и екип от общината. След първоначалния оглед са категорични, че изкопът е незаконен. Проверката показва, че теренът е изкопан, за да бъде после заравнен, тъй като мястото било превърнато в нерегламентирано сметище. От кметството в Лозенец наели частник и не очаквали изкопът да нарасне толкова. Дали изкопаните земни маси се извозват към други обекти не става ясно, но е факт, че строителството в морското градче е в разцвета си. В местността Мечата дупка в Лозенец кипи бурно строителство само на няколко метра от плажа. И с просто око се вижда, че има строежи на поне 10 метра.

„Всичко е пародия пълна! Какво да се ограничава, аз не виждам да се е ограничило. Явно кризата е отминала, според мен, и всеки почна да си строи. Имат си парцели купени, тук всичко е парцели, Боруна е парцел, рано или и късно и това ще се застрои”, коментира Павлин Казаков - управител на Централен плаж – Лозенец.

„Жалко, че някой някога ги е разрешил. Общината не е в състояние в момента да ги спре, след като всичко това е с влезли в сила решения. Сроковете за обжалване така или иначе са изтекли”, казва Георги Лапчев - кмет на Царево.

Така, макар и със спрян Общ устройствен план, частните строежи в Царево никнат - с разрешенията, одобрени преди години, които се оказват законни. Просто сега собствениците им са намерили пари да строят.

От общината са категорични, че новите инвестиции са спрени, а главният архитект - излязъл в дълга принудителна отпуска. От сдружение „Да запазим Корал" обаче твърдят, че схемата за застрояването на крайбрежието никога не е спирала. Част от нея е и новата процедура за отдаване на плажове под наем - само за една година.

Над 20 са плажовете, които ще бъдат отдадени под наем само за 12 месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов