Юнкер и Шулц в първи телевизионен дебат

Двамата политици запазиха добрия тон и се обединиха около повечето европейски въпроси

Основните претенденти за председателското място на Европейската комисия – социалистът Мартин Шулц и консерваторът Жан-Клод Юнкер – насочиха шпагите си в една посока по време на първия си телевизионен дебат, предаде БГНЕС.

Дебатът се състоя снощи и се проведе изцяло на френски език. Като кандидат-лидери на Европа Юнкер и Шулц трябваше да обсъдят основните въпроси, касаещи Евросъюза. За повечето от тях двамата стигнаха до дипломатичен консенсус – те се обедниха около констатацията, че икономическата криза все още не е отминала и за преодоляването ù е необходима бюджетна дисциплина.

Двамата подчертаха, че приоритетите на европейската политика трябва да са борбата с младежката безработица, ограничаването на незаконната имиграция и улесняването на достъпа до кредити на малките и средни предприятия.

59-годишният бивш премиер на Люксембург и действащият председател на Европейския парламент - на 58 години, се познават от години и по време на своите срещи винаги са предпочитали учтивия тон и премереното говорене, коментира агенцията.

На въпрос по повод искането на френското правителство да преразгледа намаляването на своя бюджетен дефицит Юнкер припомни, че Париж е имал два продължителни периода на регулиране и сега не е ясно дали ще има възможност за трети. Мартин Шулц се ограничи с коментар, че "ако Франция има нужда от подкрепа, тя трябва да й се даде".

По отношение на концепцията за ролята на председателя на Европейската комисия Юнкер заяви, че "не трябва да има намеса в живота на хората, а да се решават големите проблеми, големите предизвикателства". Мартин Шулц смята, че гражданите трябва да се включват в процеса на вземане на решения, той да бъде прозрачен, чуваем, да позволява да се знае кой какво прави.

Двамата европейски политици са съгласни, че примерът за успешен икономически модел в Европа е Германия. От друга страна те отправиха критики към искането на Великобритания за по-малка намеса на Съюза в държавните политики за сметка на увеличаване правомощията на отделните страни членки. Европа трябва да бъде "голяма в големите неща, и малка и в малките неща", каза Юнкер. Кой ще бъде наследник на Жозе Барозу начело на ЕК ще стане ясно този юни – той ще бъде определен от новия състав на Европейския парламент, който пък ще изберем на вота на 25 май.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов