Китай дава две стипендии на наши студенти

Постоянно действаща двустранна група ще подпомага бизнеса България - Китай

Шънджън ще отпуска ежегодно две стипендии за обучение на български студенти от Пловдив, съобщи кметът на 16-милионния китайски град при срещата си с Президента Росен Плевнелиев. Г-н СЮ Цин / XU Qin /* бе на посещение в страната ни във връзка с провеждането на съвместния българо-китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“. В рамките на визитата кметът на Пловдив и кметът на Шънджън подписаха Договор за побратимяване между двата града. Гостът от Поднебесната империя изказа пред българския държавен глава своята благодарност към домакините на форума – Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Община Пловдив.

От китайска страна организатор на мащабното събитие, което срещна 50 от най-значимите китайски компании с български фирми бе Китайският Съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/.

„Постигнахме основната цел – да запознаем китайските фирми с България. България вече е в нашето полезрение“, отчете ръководството на CCPIT Шънджън при двустранната среща с БКАБР след закриването на форума и съпътстващото го изложение „Произведено в Шънджън“.

Двете организация се обединиха около идеята за създаване на постоянно действаща работна група. Чрез нея ще се подпомага осъществяването на конкретни проекти в кратки срокове. Едно от важните предложения на българската страна е привличането в „Тракия икономическа зона“ на стратегически китайски инвеститор за създаване на китайска зона по техен модел.

Huawei Technologies България подписа по време на форума споразумение със „Сиенит Холдинг“ за съвместно развитие на „Тракия икономическа зона“. „Сътрудничеството ще се съсредоточи върху предоставяне на интелигентни IT решения за компаниите в зоната“, конкретизира пред китайската информационна агенция Синхуа  Liu Yang, директор на Huawei Technologies България.

„Въпреки, че е направено много, за представянето на България в Китай, все още се изисква промотиране на възможностите за инвестиции на китайските компании в България ". Тези думи на инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ цитира Синхуа при отразяването на форума в Пловдив.

За китайската агенция кметът на Шънджън казва: „Сътрудничеството между Пловдив и Шънджън ще реализира стратегиите за национално сътрудничество чрез конкретни проекти в индустрията".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов