50 мегафирми от Китай на бизнес форум в Пловдив

Мисия Пловдив

24-03-2014, 06:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече има сериозни заявки за развиване на китайски бизнес в областта

50 от най-мощните фирми в Китай ще имат свои представители на Втория Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в Новотел Пловдив. Срещата се очертава като една от най-мащабните, тъй като се очаква гостите от азиатската държава да заявят инвестиционните си интереси към региона. От предварителните контакти по повод голямото бизнес събитие става ясно, че вече има заявки за развиване на китайски бизнес в Пловдивска област, за които ще бъдат съобщени подробности по време на форума.

Стартът е от 9.30 часа днес в конферентна зала „Пловдив“ в хотела. Организатори на престижното събитие са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/. 

В 11.00 часа кметът на Шънджън Цин Ксу и кметът на Пловдив Иван Тотев ще открият „Седмица на Шънджън - Произведено в Шънджън“ в Новотел Пловдив. Изложението ще продължи до 26 март /до обяд/ в конгресния център на хотела. Всеки желаещ може да разгледа таблети, смарт телефони, смарт плейъри, фотоапарати, камери.

Изложението представя лицето на Китай по света чрез високотехнологичните стоки, създадени в китайския мегаполис.

Китайският посланик в България Н. Пр. Уей Дзинхуа ще открие форума. Кметовете на Пловдив и Шънджън ще подпишат споразумението за побратимяване между двата града. Следобед от 14 до 16 часа ще се проведат двустранни бизнес срещи. Подробна информация за тях българските бизнесмени могат да намерят в сайта на Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие  www.bg-china-partners.com и сайта на Община Пловдив www.plovdiv.bg.          

Форумът „Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“ ще срещне над 50 от най-успелите китайски бизнесмени – собственици и генерални директори на компании, световни лидери в своя бранш, с представители на български фирми. В града под тепетата ще дойде ръководният състав на автомобилостроителя „BYD", класиран на първо място сред 100-те най-силни компании в света в научно-технологичната сфера от американското списание Business Week. Отличниците в редовете на частния китайски бизнес China Construction Bank, производителите на електроника „Хуауей" и ZTE също ще са тук.

По време на форума те ще научат повече за възможностите за инвестиране в „Тракия икономическа зона“, обединяваща 6-те индустриални зони в района на Пловдив. Градът под тепетата се очертава като Мека на китайския бизнес.

Шънджън в цифри:

Площ: 1,991.64 кв.км.

Постоянни жители: 10,547,400

БВП: над 200 млрд. USD

БВП на глава на населението: около 19,500 USD

Един от Топ 10 градове в Азия според Fortune 2011/2012

Класиран на 2-ро място в класацията за Най-конкурентоспособните градове в света на The Economist за 2012

2-ро място с класацията на Forbes за Най-добър град за Бизнес в Китай за 2011

8 от 100-те най-богати личности в Китай от класацията на Forbes “Forbes China Rich List” са от Шънджън

Инвестиции в развойна дейност като процент от БВП: 3.81%

Над 2000 високотехнологични компании, както и 189 от фирмите във Fortune 500 са ситуирани в града, включително IBM, Walmart, Microsoft и др.

Шънджън заема четвърто място в Китай по общия размер на икономическото производство.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов