Как се преодоляват бедствия и аварии

Мисия

16-03-2014, 11:05

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсъждат превенцията на риска при бедствия и аварии

Три села без ток в Старозагорско

Нормализира се пътната обстановка

Експерти обсъдиха рисковете и кризите

В Стара Загора се проведе Международна конференция  "Бъдещето на управлението на риска в Европа".

В тази връзка е и реализацията на проекта PrismA - „Насърчаване и изпълнение на стратегии за управление и оценка на риска” на ЕК, който се изпълнява от АРИР /Агенция за регионално икономическо развитие/ Стара Загора с партньори Холандия, Португалия и Естония. Основна цел на проекта е да се създадат механизми за максимално бърза обмяна на информация за рисковете и съответно начините как да се реагира при съответния риск, каза при представянето му Нико ван Ос, Регион по безопасност Юг, Холандия. Проектът "Присма" предоставя възможността да бъдат ползвани вече разработени и оценени от ЕК стратегически документи, анализи и добри практики от различни страни-членки. Според Ос, акцент в проекта е не само навременното подаване на информация за съществуващи и/или възможни рискове, а действията на националните власти и местната общност. "Те трябва да са готови и обучени какво да правят при кризи", допълни Ос.

От началото на тази година действа и цялостен законодателен пакет на ЕС, свързан с управление на риска от природни бедствия и от човешка дейност. Промените касаят предимно силна превенция и обмяна на добри практики за преодоляване на екстремни метеорологични условия - наводнения, свлачища, земетресения, както и от човешка дейност – пожари, транспортиране на опасни вещества, трудови и производствени злополуки, в т.ч. атомни аварии. В рамките на европейското законодателство се създава и доброволно обединение на екипи при реакция в екстремни ситуации. Това каза Огнян Златев, Ръководител на Представителството на ЕК в България. По думите на Златев, ЕС има готовност да се справи с потенциална ядрена заплаха от Украйна, предвид усложнената обстановка в страната, на територията на която има 14 реактора.

Освен партньорите по проекта на срещата присъстваха Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, представители от Областна администрация Стара Загора, Община Стара Загора и общините от региона, РИОСВ, ЦНСМП, ПБЗН, представители на Щаба за реакции при кризи към Областния управител на област Стара Загора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов