В петък подписват договора за Регионално депо за отпадъци

Стойността на изграждането е 32,5 млн.лв.

На 14.03.2014 г. в 12.00 ч. в зала 2 кметът Живко Тодоров ще подпише договора за изпълнение на Обект 1 от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора".

Бенефициент е Община Стара Загора, а партньори са общините Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица, Чирпан и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора".

Обект 1 от проекта включва „Изграждане на Регионален център за управление на отпадъците“. Стойността на договора е 32,5 млн.лв. Вече е избран и изпълнителят на обекта. Дейностите по изпълнението трябва да приключат до средата на 2015 г.

Изграждането на Регионален център за управление на отпадъците включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.

Дейностите по строителството на Регионално депо за неопасни отпадъци включват - изграждане на електропровод за захранване на площадката, на захранващ водопровод, колектор за отвеждане на пречистени отпадъчни води до точка на заустване, довеждащ път, изграждане на клетка с полезен обем 1,2 млн. m3, вътрешни площадкови инсталации и съпътстващата инфраструктура, електронна везна, административни и технически сгради, охранителни канавки включително за мерки за мониторинг и защита на околната среда – пречиствателна станция за инфилтрат, пречиствателни съоръжения за битово-фекални води, резервоари за техническа вода, мониторингови кладенци и др., както и система за улавяне на газовете.

Технологията на Инсталацията за сепариране и закрито компостиране включва механично и биологично третиране на смесени битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци и растителни отпадъци, разделно събрани при обслужване на обществени паркове и градини (дървесни и „зелени" отпадъци) в регион Ст. Загора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов