Нова скандална заменка на дюни край Несебър

Частна фирма придоби 21 дка дюни –обявени за горски фонд

21 дка дюни край Несебър се превърнаха в гора. Историята копира почти изцяло скандалния "Дюнигейт", който взриви държавата преди една година.
Скандалът "Дюнигейт" има своята предистория, която досега остана неизвестна. Три години по-рано съседните дюни също попадат в частни ръце след заменка. Държавната агенция по горите заменя 21 дка дюни за 260 хил. лв срещу тетевенска земя, която оценява на 360 хил. лева. Размяната е в полза на старозагорска фирма, а дюните на тази територия са защитени. Това означава, че всеки квадратен метър в близост до морето от 21-те декара от тях струва 12,7 лв., ако те не са защитени от закона и могат да се продават. Процедурните хватки са като при "Дюнигейт" и по документи пясъкът е гора.
От "Екогласност" обясняват схемата, като посочват, че дюните са били обявени за горски фонд, а после извадени от него. Обявяват ги за частна държавна собственост, след което могат да ги продадат.
Според съгласуване с Регионалната дирекция на екоминистерството, старозагорската фирма, закупила дюните, е планирала да изгради 115 сгради за общо 3 500 човека. 
Само преди половин месец имотът дори попадна и в специалната заповед на министъра на околната среда и водите, с които беше забранено строителството в защитената зона на т. нар. "сиви дюни", за да няма спорове по въпроса. Собственичката на дюните-гора - Ирина Динева, е известна бизнес-дама. Според нея дюните не са дюни, независимо от твърденията на министъра.
От община Несебър коментираха в писмо, че в последните месеци са проведени редица срещи с инвеститорите във връзка с лошия вид на терена. Те дори имали срок, в който да го почистят и приведат във вид, защото той е в непосредствена близост до плажа. Булдозер и земекопна техника са хванати сред дюните в края на февруари, а старозагорската фирма е предупредена, твърдят от общината. Засега издадено разрешително за строеж няма.
В отговор за TV7 от изпълнителната агенция по горите казаха, че са изискали и комплектовали цялата необходима информация. И че тази сделка, както и редица други, извършени през 2009 г., са били обект на проверка от компетентните институции. За част от тях проверките продължавали.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов