България стратегическа част от международно трасе за дрога

Американски доклад определя ключово място на родината ни в световния наркотрафик

През 2013 година България е продължила да бъде маршрут за трафика на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа. Това се казва в доклада за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 на Държавния департамент на САЩ.

Според текста мрежи за трафик на наркотици с връзки в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа. Посочва се още, че България има стратегическо положение на балканския път за нелегални вещества и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

Вътрешното производство на наркотици е свързано предимно с отглеждането на канабис, който е предназначен най-вече за продажба на местния пазар. В България се произвеждат още синтетични наркотици, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местния пазар, сочи документът.

Американският доклад отбелязва също преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС.
„Тази институционална промяна представлява значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията“, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов