10-годишни слушат и гледат за вампирите в киното

Животът

20-02-2014, 15:53

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вампири и таласъми в музея

От немите филми до днес ефектът върху децата на вампирите от големия екран не се е променил, разказват музейните работници

Икони и вампири съжителстват макар и за час заедно в залата на исторически музей  в града по време на  ученическата лектория "Вампири и таласъми“. Проявата се организира за първа година в Иконната зала на Историческата експозиция в Бургас.

Целта е преди празника “Сирни Заговезни“ и кукерските игри децата да получат повече информация за мястото на вампирите и таласъмите в българската митология, световното кино и литература.

 Ученици от 3-ти и 4-ти клас на ОУ "Княз Борис“ с голям интерес изгледаха презентацията посветена на вампирската кинохроника.  Децата се запознаха с представянето на тези фолклорни същества в киноиндустрията и с най-известните синове и дъщери на мрака на голям екран. Уредникът в музея Иванка Делева показа снимки и откъси от първите неми филми за роднините награф Дракула, които пият кръв и тормозят живите, до съвременните мистерии и трилъри посветени на красивите, но жестоки и безсърдечни немъртви, които отнасят беззащитните девойки в своя студен свят.

„Децата се впечатляват от презентацията, по-интересно и раздвижено е представянето по този начин и получават по-пълна представа за тази тематика в киното“- каза Делева, която побърза да предупреди учениците винаги да имат едно на ум, когато гледат подобни филми.  Децата от своя страна се пошегуваха, че тръгват да търсят връзка чесън срещу демоните.

Според  музейните работници интересът на младите към темата за съществата, който имат необясними тъмни сили се подхранва и от целия филмов бизнес, който ги представя модерни, млади и красиви.

Освен историята на Дракула, Блейд, Едуард Кълън, Елена Гилбърт и др. учениците могат да разберат и повече за обредът "обезвреждане“ на мъртвия в средновековните погребални практики, за демоничните персонажи в българския фолклор – бродници, сенки,  поганци и една кикимора, за животните „немъртви“ и това как кукерите гонят злите сили по нашите земи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов