Мюсюлманите сигурни, че ще вземат Куршум джамия

България е на българите и няма да позволим да крадат от територията ни, каза председателят на ОбС в Карлово

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи изпрати ултимативно писмо до Общински съвет Карлово. В него дипломатът настоява съветниците да оттеглят декларацията, която миналия месец приеха и изпратиха до общините в страната с призив да я подкрепят. В документа карловските управници искат Турция официално да се извини за хилядите жертви и за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1913 година в Одринска и Беломорска Тракия.

"Всичко написано в тази декларация е политическо и няма никаква юридическа стойност. Настояваме по най-бързия начин да я оттеглите, защото това ще развали добрите ни отношения между Карлово и Турция. Очакваме незабавно анулиране", прочете писмото на турския консул председателят на общинския съвет Стойо Карагенски днес.

В документа консулът казва още, че спорните имоти, сред които и Куршум джамия, заради, която утре ще има голям протест в Пловдив, принадлежат на мюсюлманското вероизповедание и ще бъдат върнати на него. Карагенски коментира, че България е на българите и няма да бъде позволено на Главно мюфтийство да краде от територията на страната.

Най-малко четири автобуса с карловци ще пристигнат в Пловдив утре за предстоящия протест в защита на Куршум джамия. Мнозина пък ще дойдат с личните си коли. Стотици съпричастни пловдивчани и хиляди футболни фенове от цяла България ще застанат редом с тях пред съда в петък. Съдбата на Куршум джамия ще бъде решена от Апелативния съд, който трябва да отсъди дали тя ще бъде върната на Главното мюфтийство, или не.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов