Правителството посече Пловдив, не даде нито лев по фонд "Развитие"

Виж одобрените проекти в областта

Пловдив остана без финансиране по фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Гласуваните и одобрени средства бяха обявени от Министерски съвет.

4 областни градове - Пловдив, Благоевград, Габрово /всичките на ГЕРБ/ и Монтана не получиха нито стотинка от Кабинета на Орешарски.

Екипът на кмета Иван Тотев бе приготвил проекти за близо 37 милиона лева. Общината кандидатства с предложение за изграждане на офис сграда от най-висок клас. 16.8 милиона лева бяха поискани за довършване на спортна зала "Колодрума". Градът се размина и с пари за детска градина "Мир" в район "Западен", с ремонт на бул. "Васил Априлов" и финансиране за Зоологическата градина.

Ще се дават средства, независимо от партийната принадлежност на кмета, каза преди дни областният управител Венцислав Каймаканов.

Средни и малки общини вземат най-много средства от фонда. Общините получават общо 289 млн. лв., а министерствата - 210 млн.

Близо 2 милиона и 400 хиляди лева грабва община Асеновград. С пари от програмата там ще се изгражда канализация в селата Конуш, Козаново и Леново. Средства са гласувани и за цялостна модернизация и реконструкция на общинския пазар в града.

За 185 000 лева в Брезово ще благоустрояват парк и ще ремонтират читалището в с. Чоба. 91 хиляди отиват за изграждане на площадка за отдих и развлечение в общината. В брезовските села Стрелци, Дрангово и Отец Кирилово ще строят нови тротоари с бюджет от 206 хиляди. В село Пъдарско пък ще се радват на ремонтирано читалище за 130 000.

С половин милион лева ще се реконструира път в Калояново. В Калофер със същата сума ще оправят уличната мрежа. Кричим ще ремонтира улици, по които има изградена канализация. За проекта са предвидени 200 хиляди лева.

1 милион печели община Лъки за основен ремонт на улици в града и съставните села и за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи тела.

Най-много средства от общините в Пловдивско има за Марица. С 5 милиона лева в село Маноле ще се изгражда съвременно средищно училище с професионална насоченост "Земеделие".

С 900 хиляди в Първомай ще правят Дом за стари хора и ще асфалтират улици.

Тази година започва ремонт на пътя между Пловдив и с. Ягодово. Община Родопи взима за проекта 234 хиляди лева. С малко повече пари ще се оправи и настилката между с.Брестовица и с. Първенец. Отпуснато е финансиране и за ремонтни работи на ІV-класния път между Пловдив и Околовръстното. Със 190 хиляди ще се асфалтира платното в посока с. Марково.

Близо 300 хиляди са одобрени за преустройство на стара учебна сграда към ОУ "Неофит Рилски" в село Ягодово.

С 1 805 741 лева в Садово ще изграждат зони за обществен отдих, ще подобряват градската среда и ще ремонтират уличната мрежа.

Единственият одобрен проект на Стамолийски е за ремонт на сградата на Читалище "Просвета 1927" за 100 000 лева.

С постановлението на Министерски съвет се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата. Следващите плащания ще се извършват след представени разходооправдателни документи от бенефициентите. Проектите ще се реализилат през тази година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов