Изследване предсказва на кои деца ще им е трудно с ученето

Изследването е върху наблюдение на мозъка

 Изследвания със скенер на мозъка разпознават децата със затруднения в ученето много по-рано. Изследването се състои в измерване на капацитета на тяхната краткотрайна памет.

Изследването на шведските учени от Института Каролинска показва, че е възможно да се запише развитието на краткотрайната памет със скенер на ядрено-магнитен резонанс.

"Възможно е с ядрено-магнитен резонанс да се предскаже нещо за бъдещето развитие, което не може да бъде предсказано само с тестове от психологията. Ползите от това са ранна идентификация при деца в риск от по-бавно развитие. По този начин можем да им помогнем навреме", казва Торкел Клингбърг, професор по невробиология.

10 до 15% от децата имат проблеми с ученето и вниманието. Това може да се дължи на недостатъчна краткосрочна памет- това е способността да се използва информация за решаване на даден проблем.

Само изследванията със скенер не предсказват проблеми с ученето в бъдеще, а трябва да се комбинират с други психологически тестове.

"Досега невровизуализацията даваше само картини на поведение, за което вече знаехме. Сега това изследване ни казва, че можем да използваме ядрено-магнитния резонанс за нещо стойностно", казва проф. Клингбърг.

В изследването са участвали 62 здрави деца на възраст между 6 и 20 години. Те са били изследвани със скенер, докато правят когнитивни тестове. След две години е проведено същото изследване. Резултатите показват, че първият тест може да предскаже как ще се развият способностите за научаване при децата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов