200 души месечно минават през циклотрона в Терапията

Мисия Варна

13-01-2014, 10:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Правят нови радиофармацевтици за карцином на простатата

На 180-200 пациенти месечно се извършват РЕТ/СТ изследвания с помощта на първия и единствен в страната циклотронен комплекс, съобщиха от клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина”.Подобреният пациентопоток позволява адекватно менажиране на листата на чакащите, престоят в която е съкратен до минимум и към момента не надхвърля десетина дни, т.е е сведен до разумни от клинична гледна точка срокове, уточняват от клиниката. Циклотронният комплекс позволява производството на малки дози, съобразно работния график на клиниката и потока пациенти за деня. Към комплекса има и лаборатория за качествен контрол на крайния продукт, съобразен с изискваният на последвана ревизия на  Европейската фармакопея. Работата на циклотронния комплекс е обезпечена кадрово от трима радиохимици, трима физици, двама лаборанти и един инженер.

Общият брой пациенти, преминали през клиниката за извършване на РЕТ/СТ за изминалата година, от инсталирането на циклотронния комплекс до сега, надхвърля 1700 души. Пациенти на клиниката са болни от цялата страна, а не само от региона, което прави клиниката център с безспорно национално значение. Доминиращият брой пациенти са тези с онкологични заболявания- основно тумори на белия дроб, лимфоми, тумори на дебелото черво, гинекологични неоплазми и рак на млечната жлеза. В клиниката се извършват изследвания и при пациенти с неврологични заболявания – болест на Алцхаймер, епилепсия, двигателни нарушения.

Приоритет за т.г. ще бъде въвеждането на радиофармацевтици за приложение при простатен карцином, казаха още от клиниката.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов