Община Бургас загуби топ имот, печелят го синовете на политик

Преди дни на публична продан като единствен кандидат за него бе обявен взискателят - "Булида" ООД.

Общината Бургас е на крачка от това окончателно да загуби един от най-атрактивните си имоти - колодрума на бул. "Стефан Стамболов".

Преди дни на публична продан като единствен кандидат за него бе обявен взискателят - "Булида" ООД.

Колодрумът е в активите на фирма "Венис комерс" АД, първоначално създадена като "Колоездачен клуб - К.К. Бургас". Той бе апортната вноска, с която общината влезе в смесеното дружество.
Окончателното придобиване може да стане в рамките на месец, напрактика купувачът няма да плаща стойността на имота, тъй като той е взискателя, трябва да внесе обаче ДДС-то до сделката, както и различните данъчни задължения, обяснява частният съдебен изпълнител Маджарова. Тя обяви колодрума за продан след иск на "Булида" ООД, към която "Венис комерс" АД е задлъжняла.

Справка в системата ДАКСИ показва, че фирмата е собственост на синовете на Димитър Колев, който има опит в банковия мениджмънт. Той влезе в местния парламент като кандидат на партия ЛИДЕР, но наскоро напусна сам, отстъпвайки мястото на следващия в листата. Според сайта на партията той е в политическото ръководство на ЛИДЕР.

Постановлението за възлагане на имота е обжалваем акт, вероятно общината ще се възползва от това си право, коментира шефът на правната дирекция Златина Георгиева.
След последното отлагане на публичната продан с месец от общината сръчката НАП да заведе дело за обявяване в несъстоятелност, което би спряло процедурата. Данъчните обаче не реагираха.

Първоначално колодрумът бе обявен за 9,8 млнл. лв. След това цената му падна с 20 процента.

Още при създаването на АД-то с общинско и частно участие противниците на проекта изразиха съмнения, че договорът е направен по начин, който не защитава интесите на общината.

Слабото място е Уставът на дружеството, гласуван от ОбС - мандат 2004-2007 г., който дава права на Управителния съвет да променя капитала без санкция на Общото събрание на акционерите. Точно това се случи през 2008 г. - капиталът на дружеството беше увеличен от 6,4 на 16,4 млн. лв., като новите 10 млн. поименни акции бяха изкупени от две фирми - П.К.М. и "Глобал турс". Дружеството получи и ново име - "Венис Комерс" АД и в него делът на общината се сви до нищожни проценти, които превърнаха представителите й в безгласни фигуранти.

Затова и смесеното дружество е натрупало огромен дълг зад гърба на местната администрация. От общината смятат, че това трябва да се разследва от прокуратурата, от там обаче не реагираха на сигналите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов