EVN приключи подготовката за зимния сезон

Дружеството е създало необходимата организация за действия при усложнени условия

EVN България Електроразпределение посреща започналия вече зимен сезон с подготвени съоръжения и сътрудници.

Дружеството посреща зимния сезон с достатъчен запас от складови наличности и необходими материали. Както във всяка една община на лицензионната територия на дружеството, внимание беше отделено и на зимните курорти и туристически центрове.

В подготовката на EVN България са извършени инспекции на 56 500 км мрежи средно и ниско напрежение, подменени са 1720 стълба по мрежи средно и ниско напрежение, извършени са инспекции на всички трафопоста и възлови станции, собственост на дружеството. Във всеки един трафопост е направена цялостна и комплексна проверка на съоръжението и оборудването, извършена е доставка на материали и техническо оборудване по места, преглед на специализираната механизация – 369 високопроходими автомобили, 8 моторни шейни и 30 високопроходими автовишки. Допълнително са осигурени и 2 броя АТВ, оборудвани с вериги, които се използват в труднодостъпни места. Доставена е специализирана техника и материали – дистанционни щанги за сваляне на лед от проводници, 150 комплекта снегоходки, инструменти за работа под напрежение. Специалистите на дружеството монтират дистанционни щанги между проводниците на въздушните линии против допир в случай на буря или силен вятър. Дружеството е осигурило и дизел-генератори, в случай на екстремни атмосферни условия, които забавят бързото възстановяване захранването при аварии, подготвени са автомобили за работа при зимни условия, изградена е вътрешна мрежа в дружеството за бърза комуникация, независима от външни доставчици. Въведена е модерна система за телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръженията по мрежата. През 2013 г. бяха изградени 36 нови обекта с дистанционно управление от общо 252. Сформирани са 76 дежурни екипа. Усъвършенствана е система за координация на аварийните екипи  чрез използване на GPS. Създадена е възможност за включване до 1200 сътрудници при извънредни ситуации. Допълнително включване на външни фирми при необходимост.

Отчитайки опита от работата на дружеството в условия на тежка зимна обстановка, дружеството е създало необходимата организация за действия при усложнени условия: въведена е организация на аварийните екипи, налице са 6 центъра за кабелни лаборатории, 2 специализирани диспечерски звена за управление на мрежата и 4 центъра за специализирана техника.

В случай на необходимост в дружеството е създаден процес за работа при кризи и активиране на координационен кризисен щаб.

На разположение на клиентите е също и денонощният телефонен център на дружеството, където клиентите могат да се информират по различни въпроси или да подават сигнали за евентуални аварии.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов