Започва разследване на финансите на Христо Бисеров

Най-доброто от печата

19-11-2013, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съвместен екип от юристи и икономисти от комисията за отнемане на престъпно имущество и прокуратурата ще работи по казуса

Съвместният екип от юристи и икономисти от комисията за отнемане на престъпно имущество и прокуратурата започва днес разследването си за обстоятелства и законността на парите, придобити от бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров. Това съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев пред БНР. През септември комисията и прокуратурата подписаха споразумение за съвместна работа по определени казуси, когато става дума за пране на пари, каквото е едно от обвиненията към Бисеров. Именно неговият казус е първият случай, в който договорката се прилага на практика.

"По всеки един случай работят един юрист и един икономист", обясни Георгиев. Той допълни, че ще се разследва за период от 10 г. назад "какви данъци са платени, какви екскурзии в чужбина са направени, придобито имущество, платени сметки".

Миналата година парламентът прие промени в закона за конфискация на престъпно имущество, с които чувствително разшири правомощията на комисията. Тогава Бисеров бе един от най-яростните критици на поправките. С гласуване стана възможно съдът да отнема имущество и без влязла в сила присъда - т.нар. гражданска конфискация. Според измененията ще се отнема всяко имущество над 250 000 лв., за което не може да се докаже произход на средствата. Конфискация ще се налага дори ако лицето, срещу което е образувано наказателно производство, бъде оправдано.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов