TIME: Сирийските бежанци се сблъскват с неудобство и напрежение в България

Свят

17-11-2013, 02:05

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 11 000 лица, търсещи убежище, се очакват в най-бедната държава в ЕС до края на годината

България е на първа страница в секция Свят на новия брой на списание Time. Материалът, озаглавен "Сирийските бежанци се сблъскват с неудобство и напрежение в България", разказва за съдбата на няколко от живеещите в София емигранти. Тръгвайки от частните случаи на тези изтерзани и изплашени хора авторката Шарлот МакДоналд-Гибсън обобщава сутуацията така

"Правителството в България, най-бедната страна в ЕС, твърди, че прави всичко възможно, за да помогне на сирийците с наличните ограничени ресурси. (Точната сума, която държавата харчи за бежанците, остава неясна. Министърът на вътрешните работи, Цветлин Йовчев, е поискал повече помощ от ЕС. В отговор Брюксел обеща фондове за кризисни ситуации).

За бежанците в турските лагери България е най-безопасният вариант, тъй като миналата година Гърция завърши оградата на добре охраняваната си границата в отговор на настроенията срещу имиграцията сред населението, което се бори с икономическата криза. Но много от сирийците са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, дрехи или дори достатъчно легла. Над 11 000 лица, търсещи убежище, се очакват в България до края на годината, при 2000 през 2012 г. Неподготвено за наплива, правителството започна отварянето на неизползвани училища, включително и в кв. "Военна рампа", където 800 сирийци са натъпкани в класни стаи.

Много сирийци, пристигнали вече в България, са готови да получат документи, които официално ги идентифицират като бежанци с хуманитарен статут, което ще им позволи да пътуват в други страни. Те се надяват на по-топъл прием в богатите страни като Швеция и Германия. "Това тук е по-добре от Сирия, но виждате как живеем, това е една лоша ситуация", казва студентът Мазен Мустафа, на 23 г., докато хвърля един поглед към мръсния коридор в сградата във "Военна рампа". "Никой няма да остане тук."

Семейства правят паравани, за да си осигурят личен живот в общите спални. Някои млади мъже са решили, че едно одеяло в коридора предлага повече достойнство, отколкото спането в една стая с 40 други хора, опаковани плътно върху походни легла. В помещенията няма хладилници, а тоалетните са малко. Някои деца са с маски на лицата, за да бъдат предазени от миризмата на гниеща храна и урина. Парчета от счупени стъкла покриват двора, където те играят.

Храната, дрехите и лекарствата до голяма степен се финансират от дарения на обикновените българи до местния Червен кръст или директно към центровете за приемане, където хората пристигат на вратите с пакети от дрехи. Но освен тези, които помагат, има и много хора, които гледат на бежанците като на заплаха за една нация с ограничени икономически ресурси.

Над два милиона сирийски бежанци има сега в лагерите в Турция, Йордания и Ливан. Те осъзнават, че е малко вероятно конфликтът да свърши скоро и затова мислят как да изградят нов живот извън палатка или каравана в пустинята. Европа, очевидно, е дестинация и цифрите се покачват: 34 205 сирийци са поискали убежище в блока между юли 2012 г. и юни 2013 г., според Евростат. Общият им брой за 2011 г. е 7886.

Предизвикателствата пред европейските правителства включват осигуряване на жилища за бежанците и овладяване на здравните проблеми, идващи с новопристигналите. Медицинското списание The Lancet миналата седмица предупреди, че Европа рискува възраждане на полиомиелит, внесени от Сирия. На фона на анти-имиграционните партии, които иочакват добър резултат на изборите за Европейския парламент през май, правителствата също са предпазливи на политики, насърчаващи миграцията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов