"Алфа Рисърч": 60% от българите подкрепят студентските протести

Най-доброто от печата

04-11-2013, 06:22

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Окупацията на университети пропуква упорито налаганата теза за "платена" гражданска активност

Продължаващите повече от седмица студентски протести имат подкрепата на 60% от българите, показват данни от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено от 26 - 31 октомври 2013 г., публикувани на страницата на агенцията в интернет. Цялото проучване ще бъде представено в понеделник.
Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64-67%), а малко по-ниско (59-56%) – в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище. Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г., които са и най-поляризирани – 47% одобрение срещу 52% неодобрение.

Със студентската окупация започва да се пропуква една от най-упорито налаганите тези за протестите, избухнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – че протестиращите, които и да са те, са водени не от морална кауза и възмущение от начина на управление на страната, а са платени и използвани от политическата опозиция, коментират социолозите.
Две трети от българите (64%) застават зад тезата, че студентските протести са

"спонтанни, водени от чувство за справедливост"

29% - че са "платени и обслужват партийни интереси" (това е основната теза на управляващите - бел.ред.). Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.
Очакванията за развитието на протестите също опровергава тезата за тяхното "отмиране" -

58% от хората смятат, че те ще се разраснат

а 41% - че ще се изтощят, преди да "събудят" и други социални групи, коментират социолозите.
Според тях разбираемо в мнозинството си хората, които подкрепят протестите, са по-големи оптимисти за развитието им, а противниците им имат по-високи очаквания за провал. Интересни тук са изключенията от общата тенденция - сред неподкрепящите протестите прогнозите за разрастването им са по-високи (38%), отколкото са скептичните нагласи сред привържениците им (25%). Накратко това означава, че и доскоро твърдата убеденост на противниците на протестите, че промяна на статуквото няма да се случи, започва да се пропуква. И това става с по-бързи темпове, отколкото се изхабява енергията на протестиращите, коментират социолозите.

"В момента наблюдаваме втора вълна и ако управляващите продължават да отказват поемане на отговорност, ще продължи както ескалацията на напрежението, така и нещо много по-страшно - една все по-висока делегетимация на авторитета на институциите", коментира управлявящият партньор в "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в неделя по БНР. По думите й прехвърлянето на топката започва да повлича надолу фигури, които доскоро се ползваха с безспорен обществен авторитет, започва да влияе на президента, на главния прокурор.
"За първи път доверието към Конституционния съд е 12% - след решението за статута на Делян Пеевски. Това е нещо изключително, неимоверно ниско за институция с такова голямо обществено значение", посочи Димитрова, според която политиците спешно трябва да поемат отговорността си, за да възпрат опасната спирала на институционалния срив.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов