Нови книги за три читалища в Деня на народните будители

Даренията са от д-р Андрей Ковачев, който е ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП / ГЕРБ

Три читалища в Бургаска област обогатиха своя фонд от книги и учебни помагала в Деня на народните будители. Даренията са от д-р Андрей Ковачев, който е ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП / ГЕРБ.

Традиционно евродепутатът работи с библиотеките към читалищата в региона. Днес, за празника, нови книги на български и английски език получиха пазителите на културата в Царево (НЧ „Георги Кондолов” 1914), Ахтопол (НЧ „Христо Ботев” 1925) и с. Черково, община Карнобат (НЧ „Пробуда” 1905).

В пратките от Брюксел има литература за деца и за възрастни на европейска тематика, документални филми, тематични игри и офис материали.

Даренията стигнаха до библиотеките чрез местните структури на ГЕРБ в Бургаска област.

От години, поради липса на средства, читалищата нямат възможност да обогатяват своя фонд. Това е и причината д-р Ковачев да обръща специално внимание на тези структури, които от столетия съществуват и пазят творчеството на български и чужди автори

Дариха 1000 лв. на Регионалната библиотека за да спаси безплатната читалня

В Деня на народните будители ГЕРБ-Бургас дари 1000 лв., с които Регионалната библиотека „П. Яворов” ще поднови част от абонамента си за периодични издания.

В празничния ден народните представители Димитър Бойчев и Семир Абу Мелих посетиха читалнята на културната институция и разговаряха за постиженията и проблемите й с директора Наталия Коцева и зам.-директора Мария Бенчева.

Депутатите се отзоваха на апела на ръководството на библиотеката за осигуряване на средства за абонаменти, тъй като необходимата сума от 5000 лв. е непосилна за техния бюджет. В края на всяка календарна година ведомството прави своя абонамент на български и чужди периодични издания, както и на електронни база данни. Читалнята на ул. „Булаир” е единствената възможност за гражданите да четат напълно безплатно вестници и списания, което на практика е вид социална придобивка. По думите на директора всеки ден от тази услуга се възползват между 80 и 100 души.

„За нас е важно тази читалня да не затваря врати. Дори и днес, в петък следобед, видяхме, че има граждани, които търсят знания, информация и са точно в тази читалня с периодичния печат. Доволни сме, че средствата от нашата партийна субсидия ще отидат за нещо толкова полезно”, коментира Димитър Бойчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов