Четири смъртни случая в Бургаско заради домашно насилие

Крими

31-10-2013, 12:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обучават полицаи как да работят с жертви на домашно насилие

Журналистът Мариана Праматарова представи първата книга с предложения по проблема

Четири смъртни случая, следствие на домашно насилие има за миналата година в Бургаско, а за същия период в столицата те са 16.

Тази черна статистика, заедно с факта, че България и Турция са сред най-остро критикуваните от Европейския съд за човешките права, поради неглижиране на проблема, са само част от темите в книгата на Мариана Праматарова.

Бургаската журналистка и поетеса от две години се занимава задълбочено с проблема с домашното насилие и законовите мерки за преодоляването му в страната. Нейните предложения за промени, най-страшните последствия от тези действия, както и новоприетите конвенции на ЕС за защита на жертвите, са поместени в първото по рода си издание на тази тема. 

"В България съпружеското насилие изобщо не е криминализирано, както и съвременните методи за кибер насилие в интернет пространството, а в страната ни дори има смъртни случаи след подобен акт. Санкциите за насилниците са символични от 200 до 1000 лева", каза авторката по време на представянето на труда й.

Обобщението, е че домашното насилие не е частен проблем, а обществен и ангажираните с него институции в страната трябва да предприемат действия за промяна.

В книгата си Праматарова предлага конкретни промени в Закона за домашното насилие, синхронизирани с тези на Европейския съюз. Част от тях до този момент страната ни е сред малкото, които отказват да приемат.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов