Избрани Новини
Седмична зеленчукова диета
22-10-2013, 06:00
Снимка:gotvach.bg
Автор:Ния Русалиева
Още по Темата:Освен високото си съдържание на витамини, минерали и други микроелементи, плодовете и зеленчуците притежават и редица други полезни свойства
Зеленчуковата диета е много добро средство за отслабване. При нея само след седмица ще забележите невероятни резултати. В зеленчуковата диета преобладават плодовете и зеленчуците, и отсъстват почти всички познати ни животински продукти. Освен високото си съдържание на витамини, минерали и други микроелементи, плодовете и зеленчуците притежават и редица други полезни свойства, пише сайтът gotvach.bg.
Натуралните продукти от природата, основен елемент на диетата, създават алкална – основна среда в организма. Това значително укрепва костната тъкан, тъй като киселините извличат калция от костите, докато основите неутрализират свойствата на киселините.
Освен че действа отслабващо, диетата се прилага и поради пречистващите си и възстановяващи свойства.
Основното правило в диетата е консумираните плодовеи зеленчуци да са пресни, и да не са минали през топлинна обработка. Създалата се промяна в ежедневните порции не трябва да е рязка. Тя трябва да се постига постепенно, без резки скокове. Диетата има два варианта:
Строг вариант
При него общото количество на консумираните плодове и зеленчуци не трябва да надвишава 1.5 кг. Позволени са краставици, домати, моркови, зеле, ябълки, чушки, броколи, спанак, цвекло, праз, грах,фасул, целина, тиквички, тиква, 100 гр пълнозърнест хляб и 40 г захар, за чай.
Позволено е приготвянето на салати или леки ястия, подправени с растителна мазнина. Два пъти в седмицата се позволява консумацията на млечни продукти: мляко, извара, йогурт и айран.
Примерно меню за ден:
Закуска: Салата от настъргани моркови, овесени ядки и обезмаслно кисело мляко;
10ч.: 1 краставица;
Обяд: Салата от зеленчуци и 2 варени картофа, подправени с растителна мазнина, филийка ръжен хляб;
16ч.: червена чушка;
Вечеря: салата от зеленчуци с растителна мазнина.
Лек режим
Разрешени алкални храни: Ябълки, стафиди, банани, грейпфрут, сушени фурми, сушени кайсии, ананас, портокали, нектарини, касис, пъпеш, дюля, боровинки; броколи, моркови, зеле, целина, ряпа, тиквички, тикви, гъби, патладжани, карфиол.
В лекия режим може да се включат и местни продукти, като: телешко, агнешко, пилешко и заешко месо.
Други разрешени алкални продукти са: просо, елда, зехтин, покълнали семена, бадеми, мед,кестени, сметана, сладолед и сладко.
Правилата, които трябва да се следват, са няколко:
По време на диетата се консумират 80% алкални храни и 20 % киселинни. Зърнените храни не трябва да се консумират повече от 3 пъти в седмицата. Зеленчуците се консумират сурови или варени.
Добре е на закуска да се яде по един жълт и един зелен зеленчук. Ако готвите, то го правете само със зехтин. Месото се яде не повече от 1-2 пъти в седмицата. Не се яде нищо след 18-19 ч. Пият се много вода, плодови сокове и билкови чайове.
Топ Новини