Румънеца - цар на барбекюто

Добрич Лайф

05-10-2013, 12:01

Снимка:

Монитор

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Изпълнителят изкушава приятелите си с ребърца с мед

Адриан Рачев – Румънеца го бива не само на музикалната сцена, а и край печката. Дуетната половинка на Енчев е спец по приготвянето на месото и истински магьосник на подправките. Без проблем приготвя за приятели барбекю, пише "Монитор". „Има хора, които ми вадят душата, за да издам някоя рецепта с месенце. Зная няколко неща от моите родители - въртял съм се в кухнята около майка ми, но и от татко съм научил нещо за ароматите. Тези тайни съставки обаче няма да ви ги издам никога”, смее се музикантът. За „Монитор“ обаче Румънеца с удоволствие отвори готварската си книга.

Първото ястие, което забъркал самса яйца на очи. „Мисля, че всеки готвач е почнал с това. Ако не се получат, спасението е да ги направиш веднага бъркани”, съветва изпълнителят. Неговите обаче станали от първия път. Интересът му към готварството постепенно се засилил. „Почнах да чета разни рецепти, да гледам предавания и така неусетно се запалих по кулинарията”, връща лентата Румънеца. Обожава да експериментира в кухнята, но каквото и да приготвя, винаги се съобразява с подправките. „Не крия, че те са моята страст. Човек трябва да е запознат коя подправка на какво върви. „Всеки уважаващ себе си готвач използва билки, а не химични подправки. Сега е сезонът на босилека и всеки може да си купи пресен. Дори и само да си го сложиш в стаята, става чудесен ароматизатор. Това е подправка, която чудесно се съчетава с леки меса като риба или пилешко. Върви и към салатата. С него може да си направиш и домашно песто. Това ми е любимата билка”, разправя Рачев. Преди няколко дни се сдобил и с марокански шафран. „С него може да се приготвят доста интересни ястия като пиле с кус-кус по марокански. Въобще мароканската кухня изобилства от подправки. Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума присъстват в много от техните гозби”, разяснява певецът. Освен на зеленините, Румънеца е фен и на мръвките. Специалитетът, който приятелите му обожават и винаги си омитат чиниите, са ребърца с мед. „Имам една уникална рецепта за ребърцата. Мариноват се със специална марината. За нея взимаме малко синапено семе и го стриваме. Ако не разполагате със синап, може да ползвате 1-2 лъжички горчица. Нужни са ни още червен пипер, зехтин, сос „Уорчестър”, както и соев сос. Забъркваме всичко до леко гъста консистенция. В тази марината се накисват ребърцата за два часа. Ако има възможност, може да престоят и 24 часа. След това се поливат с малко мед и се слагат във фурна за 40-50 минути на 180 градуса, за да се запекат с долен реотан на фурната. После пускаме за 20 минути горния, за да придобият златист цвят и хрупкава коричка“, съветва Румънеца.

Дуетната половинка на Енчев признава, че му се е случвало да претърпи и злополуки зад печката.

В едно кулинарно предаване за малко да се раздели с пръстите си. „Бяха ме поканили да готвя в кухнята на Сидония. Това беше професионална кухня и аз не знаех нищо къде се намира. Постоянно задавах въпроси: “Къде ти е дъската Сидония?”, „Къде ти е ножът?” В един момент трябваше да режа на един професионален уред и тръгнах да правя тънки лентички от зеленчуци. По едно време се отплеснах и за малко да си отрежа пръста. Замина ми част от нокътя, но никой не разбра за този инцидент”, разкрива Румънеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов