България с проекти за 1 млрд.евро в железопътния сектор

Мисия Варна

26-09-2013, 15:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

22 млн. тона товари за родните пристанища през тази година

Ще бъдат инвестирани пари за връзката между пристанищата във Варна и Бургас

На 1 млрд. евро възлиза стойността на проектите в железопътния сектор. Те са предложени за изпълнение в новия програмен период по Оперативна програма "Транспорт". Това съобщи по време на  конференцията "Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014-2020 г" ресорният министър Данаил Папазов. Според него в последните годините се е инвестирало основно в пътища и магистрали, а жп сектора е изостанал. Очаква се България да получи и около 350 милиона евро по линия на механизма "Свързана Европа". 
Като приоритети в железопътния сектор министърът посочи завършването на рехабилитацията по линията Пловдив – Бургас, довършването на жп линията Карнобат – Синдел, както и жп проектът Русе – Варна, с който река Дунав ще бъде свързана с пристанищата във Варна и Бургас. Папазов допълни още, че ще бъдат инвестирани и пари за връзката между пристанищата във Варна и Бургас. Тя ще бъде много важна при осъществяването на проекта за изграждане на тунел под Босфора, както и отсечките, по които се работи в момента Пловдив – Свиленгад – турската и гръцката граници.
Министър Папазов отбеляза, че се подготвят и проекти за изграждане на интермодални терминали във Варна и Бургас. Той допълни, че е готова оздравителната програма на БДЖ. Работи се по три варианта, които вече са представени на правителството и финансовото министерство. Предстои провеждането на среща в началото на следващата седмица, на която ще бъде обсъждано бъдещето на БДЖ. Важно е дружеството да не бъде на загуба, за да може да кандидатства за европари. Очакванията са до Нова година да се въведе нова система за продаване на билети по  направленията София – Варна и София –Бургас. 
Министърът отбеляза още, че са предложени и проекти в пътния сектор също за около 1 млрд. евро. Относно магистрала "Хемус" той заяви, че ще продължат да работят по различни варианти за икономисване на средства, които да бъдат насочени към автомагистралата. 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов