Поглед към "Различният поглед" 2013

Заралии

21-09-2013, 19:42

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Така изглеждаше Аязмото в съботния ден (СНИМКИ)

Ето че в Стара Загора започна дългоочакваният Младежки фестивал „Различният поглед”. Изненадите, както и през годините досега, започват още от началото на зоните, в които са разположени работилничките и ателиетата. Малко над Жабките е разпънато голямо пано, на което всеки може да рисува нещо в зелено, защото за 2013 мотото  на Фестивала е „Реактивно зелено”. А със зелена боя какво друго може да ти хрумне да изпишеш, освен Берое-и резултатът е налице-пишат го малки и големи.
Своите зелени отпечатъци оставят по найлонова пътека всички, които преминават към паркинга към Летния театър. Първа спирка там е детската площадка около чешмата, където местата в ателиетата са вече заети. Малчуганите майсторят сапуни, оцветяват фигурки, месят хляб и участват в оцветяване и изрязване, докато майките им наблизо се учат на декупажни  техники и плетене на предмети. Метри напред-на самия паркинг, са разположени шатрите на „Зелени балкани” и на YFU. Деца и татковци правят къщички за птици и майсторят макети на белошипа ветрушка. В близост е и щандът на благотворителния базар, който събира средства за пострадалите животнии птици, на които помагат „Зелени балкани”. Макет на лешояд също е една от атракциите, до които можете да се снимате за спомен  и преди да сте стигнали мястото за стрелба с лък на Школа „Багатур”, виждате по земята форми  и фигури от капачки. Оказва се, че е дело на  младите хора от Сдружение „Младеж за разбирателство-България”, които приканват всички училища в страната да събират пластмасови капачки от бутилки. Обясняват, че капачките са навсякъде и обикновено забравяме за тях, щом вече сме ги употребили, но могат да бъдат рециклирани. Дори могат да се превърнат в приключение за цял живот – обменна година с YFU, затова приканват децата да ги събират и предават. В края на годината ще стане ясно кое е училището, събрало най-много капачки, но дотогава върви самата кампания, за която и утре ще продължат да разясняват участници и организатори. Спортни прояви- и днес, и утре - на площадките .
Сега вижте съботния ден в картина, а за утре организаторите от „Различният поглед” обещават още – хек състезания, изложения на арт продукти и занаяти, уъркшоп за рисуване на комикси и какви ли не цветни и невероятно забавни инициативи – по цялото Аязмо от 11,00 до късно вечерта. Не ги пропускайте!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов