Защитени зони спъват строежа на Бургас - Слънчев бряг

Мисия Бургас

18-09-2013, 06:30

Снимка:

Монитор

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Скоростното шосе свързва Сарафово с Поморие до края на годината

Защитени зони създават проблеми за строежа на скоростното четирилентово шосе Бургас - Слънчев бряг, става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на запитване от депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков, пише в. "Монитор".

Стартът на осъществяването на проекта беше даден в края на предишния управленски мандат като алтернатива на част от магистрала „Черно море” между Варна и Бургас, за изграждането на която така и не може да се намери инвеститор.

Само за изграждане на обходния път на Ахелой с дължина 5 км трябва да бъде излят асфалт върху територия от над 8000 дка. Преминаването на автомобили през участъка ще окаже въздействие върху природата, потвърждава и доклад на Регионалната инспекция по околната среда и водите от края на миналата година. В района към „Натура 2000” са зачислени две защитени зони - Емине и Ахелой-Равда-Несебър.

Обходът на Поморие, който ще бъде свързан с бургаския квартал Сарафово, ще бъде завършен след летния сезон, изложи детайли за реализирането на проекта Терзиева.

Депутатите от ГЕРБ обаче съвсем не са съгласни с аргументите й и смятат, че строежът се протака, без да има основателни причини за това. Нищо не се прави по проекта. Отправихме запитването, за да можем през зимата отново да поставим въпроса и да видим какво е свършено от обещаното, коментира Вълков.

Последната смъртоносна катастрофа на сегашния път с изключително остри завои се случи в неделя сутринта край Равда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов