Първолаците с раници от 7 до 15 кг

Най-доброто от печата

12-09-2013, 05:45

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване

“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата. Защото, въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали това не става и тази година. И малчуганите пак трябва да вдигат тежести.
“При минимум натоварена чанта - буквар, учебник по математика, две тетрадки, 2-3 помагала, 2 шишета от 500 мл вода, гуменки, несесер, спортен екип (за дните с часове по физическо възпитание), кутия с храна, кърпички и т.н., раницата става поне 7-8 кг”, пресметна майка на първолак. И това е при условие, че е дала пари да се купят шкафчета за оставяне на част от помагалата в училище. Защото, ако трябва да се носи всичко, килограмите скачат до 10.
“Правим непрекъснати проверки за тежестта на раниците. М.г. рекордът бе 15 кг на чантата на едно момченце, което е недопустимо, нищо, че там му бе и екипът за спорт”, каза Ваня Кастрева, началник на инспектората по образование в София. Все още са малко учебните заведения, в които има условия децата да оставят вещите си.
“Родителите да проверяват дали всичко, което детето е поставило в раницата, му е нужно”, посъветва Кастрева. Нейните инспектори пък ще следят да има нужната организация за по-леки раници.
По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка до тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов