Сблъсък между полиция и протестиращи на ул. "Московска"

Мисия София

16-08-2013, 10:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи посрещат депутатите пред парламента (ОБНОВЕНА)

Фандъкова призовава гражданите да запазят спокойствие

Напрежение между полиция и протестиращи имаше на столичната улица "Московска", съобщи Фокус. Гражданите се опитаха да преминат през кордона полицаи на улицата, но служителите на реда ги избутаха назад и не им позволиха да преминат.

Един от протестиращите удари полицай, вследствие на което беше избутан назад. Друг гражданин отиде да говори с полицай от кордона като гневно му каза - "Кои са онези там, че да стоят отделени от нас?", като визираше привържениците на правителството, които участват в контрапротеста.

"На какво основание пускате контрапротестиращите да са пред храм-паметника „Св.Александър Невски"?, обърна се по мегафон към полицаите трети недоволен гражданин.

Полицаейското присъствие в района силно се увеличи. Малко по-късно след сблъсъка между органите на реда и протестиращите, гражданите се успокоиха и не се опитват да преминат през кордона. Те започнаха да се връщат отново в посока храм-паметника "Св. Александър Невски". На ул. "Московска" останаха около стотина протестиращи. Недоволните граждани скандират "Червени боклуци" и "Оставка". Един от издигнатите лозунги гласи "Вчера преврат и компромат, днес управление на инат, утре - терор и диктат".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова всички протестиращи да запазят спокойствие, за да не се допуснат сблъсъци и насилие в тази очевидно сложна ситуация.

Кметът се обърна и към останалите граждани, като ги посъветва да търсят алтернативни маршрути и по възможност да не минават през централната градска част.
"В момента всички действия са от страна на органите на реда и са по Закона за МВР, като те са длъжни да осигурят реда в града. Поискала съм това и от главния секретар на МВР", обясни Фандъкова.

Тя заяви, че главният приоритет е да не се допуснат сблъсъци и насилие, като в същото време трябва да се осигури нормалното движение в града. Кметицата поискала и да няма паркиране на автобуси на бул. "Княз Александър Дондуков". Тя обясни, че мястото е ограничено и след като движението по бул. "Цар Освободител" е спряно, хората няма да имат алтернатива.

В момента автобуси се паркират на бул. "Тодор Александров” в посока Люлин и на паркинга пред Националния стадион "Васил Левски”. Поискала съм от полицията да не се разрешават паркиране на автобуси на други места, за да не се блокира движението в града”, отбеляза още кметът на Столична община.

Междувременно контрапрптестиращите достигнаха парламента. Пред сградата на Народното събрание те скандират "Подкрепа", "За Орешарски!", "За стабилност!", "За бъдещето!", "Планът Орешарски – план за бъдещето на България". Депутати от ДПС пък излязоха да им благодарят. Народният представител Ахмед Башев обясни пред хората плюсовете от актуализацията на бюджета.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов