Протестите не са съгласувани с общината, заяви Фандъкова

Движението в центъра на столицата е напълно блокирано

"Протестните шествия в центъра на столицата не са съгласувани със Столична община и се извършват от спонтанно събрали се хора. Единственото уведомление, което съм съгласувала, е за провеждане на протест в подкрепа на правителството на площад "Независимост". Това заяви пред "Фокус" столичният кмет Йорданка Фандъкова по отношение на протестите, провеждащи се в момента в центъра на София.

Фандъкова обясни, че в изпълнение на Закона за събранията, митингите и манифестациите Столична община е получила само едно уведомление и една информация от страна за СДВР, като това е ежедневното известие за подготвяни спонтанни протести в социалните мрежи срещу правителството.

"Уведомлението беше за протест и шествие по същия маршрут като този на протеста срещу правителството", посочи още столичният кмет. "Получих препоръката от СДВР да не се събират двата протеста на едно и също място, за това съм издала съгласуване за протеста само на площад "Независимост" в подкрепа на правителството."
Йорданка Фандъкова добави още, че в момента центърът на столицата е блокиран. Спряно е движението по бул. "Цар Освободител", ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Оборище" в участъка от бул. "Васил Левски" до храм-паметника "Св. Александър Невски". "Присъстват спонтанно събрани хора, както пред сградата на Народното събрание, така и около и зад нея, и в района на храм-паметника. Голям брой автобуси, за които Столична община не е получила уведомление, се насочват към центъра и допълнително затрудняват движението в момента."

Фандъкова призова всички протестиращи да запазят спокойствие, за да не се допуснат сблъсъци и насилие в тази очевидно сложна ситуация. Кметът се обърна и към останалите граждани, като ги посъветва да търсят алтернативни маршрути и по възможност да не минават през централната градска част.
"В момента всички действия са от страна на органите на реда и са по Закона за МВР, като те са длъжни да осигурят реда в града. Поискала съм това и от главния секретар на МВР”, обясни Фандъкова и заяви, че главният приоритет е да не се допуснат сблъсъци и насилие, като в същото време трябва да се осигури нормалното движение в града.

Кметът увери гражданите, че Столична община е в координация и контакт със СДВР, като дори е разговаряла и с главния секретар на МВР, за да може от страна на полицията да се осигури редът в града да остане небелязан от сблъсъци и насилие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов