Готови ли сте да покорите планините?

Животът

13-08-2013, 15:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Янко Георгиев

Всичко от Автора

Какво да сложим в раницата - наръчник за начинаещи туристи

Искате да си починете далеч от шума, жегата и тълпите? Значи ви е време да хванете гората. Преди да потеглите към планините обаче има някои неща, които е задължително да вземете със себе си.

Обувки

Обувките са една от най-важните части в екипировката на всеки планинар. Най-добрият избор са високи обувки със солидна подметка и грайфери. Те ще пазят краката ви стабилни и здрави. Ако обаче са ви неудобни - има и вариант Б – маратонки с плътна подметка. При тях обаче трябва много да се внимава за глезените. Идеалният вариант са едни планинарски обувки, плюс резервен чифт маратонки. За отсядането в хижа пък е удачно да носите джапанки или сандали. Който и вариант да изберете, задължително преди потегляне на поход трябва да разтъпчете новите обувки. В противен случай те могат да ви докарат мазоли и болки при първите натоварвания. Удачно е обувките да са малко по-голям номер, за да не убиват и да са удобни с по-дебели чорапи. Ако не сте уверени в силите си – можете да си помагате с щеки.

Раница и облекло

Най-важното за раницата е да бъде здрава и удобна. Моделите за планина имат освен презрамки и колан за кръста. Той носи стабилност и разпределя теглото между таза и раменете. Предлагат се с различна вместимост - от 30 до 70 литра. Теглото вече се определя от багажа, който ще сложите вътре. Неписаното правило гласи, че тежестта на раницата не трябва да надхвърля 20% от теглото на преносителя. Тоест трябва да сте максимално рационални при подбора на багаж. Първият задължителен товар е т. нар. ветровка - леко шушляково яке, което да ви пази от стихиите. Времето често носи лоши изненади. Затова дори и лятото си носете дебела блуза и дълги панталони. За слънчевите дни шортите и тениските се подразбират. Най-добре е да имате няколко чифта, които да сменяте след преход, заедно с резервни чорапи и бельо. Задължително е да се носи и шапка или кърпа за глава. За улеснение можете да разделите дрехите си в няколко найлонови торби с различен цвят.

Провизии

Първото и най-важно – трябва да носите поне едно шише с вода. Разучете маршрута и преценете какво количество ще ви е нужно. По отношение на храната е удачно да изберете трайни и калорични продукти. За хапване по пътя вземете сладки бисквити, обикновени вафли и шоколад. Ядки и сушени плодове са идеални за планински преход. Консервите и вакуумираните продукти са добър вариант за обяд или вечеря. По-добре да са малки разфасовки, за да не тежат много и да се изяждат наведнъж. Всички хижи и заслони предлагат готвени храни, така че не е задължително да мъкнете голям обем провизии. Там се продават още чайове, кафета, безалкохолни и бира. Цените и качеството обаче понякога могат да ви разочароват. За разпускане е добре да се носи малко алкохол. Ракията и другите концентрати могат да се ползват и като лекарство – стига да знаете народните рецепти.

Принадлежности

Както при всяко пътуване редно е да си носите чиста кърпа, сапун, четка и паста за зъби, не забравяйте и тоалетната хартия. Полезни ще са ви и репелент срещу насекоми и крем за защита от слънцето с висок фактор. Можете да си набавите и несесер с медикаменти - аспирин, бонбони за гърло, лейкопласт, хапчета срещу диария, главобол и алергии. Мазило срещу болки в ставите и мускулите също не е излишно. Редно е да носите фенер, тъй като хижите гасят светлините рано. Идеалният вариант е челник с нови батерии. Ако сами ще си готвите - вземете запалка или кибрит за лагерния огън, но бъдете крайно внимателни с пламъците. Друг вариант е да си помъкнете миниатюрен газов котлон. Ако нямате компактни прибори за хранене, можете да заемете такива от хижата. Трябва обаче да носите поне един качествен нож. Ако нямате опитен водач – вземете карта и компас. Другият вариант е GPS устройство, но заредете добре батериите преди път или вземете резервни.

Спални пособия

Ако искате да спите на открито си носете спален чувал и палатка. Ако още не сте си набавили такива, имайте предвид, че високото качество ще ви излезе по-скъпо. За спокойна нощувка е редно да се носи и шалте. То ще ви изолира от земята и ще ви даде удобство при сън. По-капризните пък могат да си вземат надуваем дюшек. За бивака е редно да предвидите и една торбичка за събиране на отпадъците, които после да върнете обратно със себе си.

Която и планина да покорявате, не забравяйте да носите и доброто си настроение. Приятен път!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов