Нов археологически удар край Старосел

Животът

05-08-2013, 10:35

Снимка:

travel.rozali.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Голям релеф на върховния античния бог Зевс е открит при разкопките на връх Кози грамади

Голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс откри екипът на д-р Иван Христов при течащите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей на връх Кози грамади в Северна гора, над с. Старосел. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, предава Фокус. Релефът е много по-голям от откритите до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях е започнал да кръжи огромен скален орел. В античността Зевс често е изобразяван като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му.

Крепостта на връх Кози грамади, изградена в VІ-V в. пр. Хр. е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некропола (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов