Търпението на Ердоган към Сирия се изчерпва

Турция може да предприеме действия, ако престрелките по границата й продължат да застрашават нейното население

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган предупреди, че страната му може да предприеме действия заради сблъсъците между кюрди и групировката "Джебаат ал Нусра" в близост до турската граница, предаде вестник "Заман".
"Развитието на ситуацията в Сирия пресича нашата граница и причинява смърт в нашата страна. Ние сме търпеливи засега, но колко дълго можем да останем търпеливи?”, заяви Ердоган.
Междувременно турските въоръжени сили посочиха в изявление, че ще накажат нападенията от сирийска страна, свързани със сблъсъци между кюрди и свързани с „Ал Кайда” групировки. Турската армия е взела всички необходими мерки са предотвратяване на опасността, а нейните поделения отговарят на огъня от сирийска страна.
Малко по-рано  телевизионният канал NTV съобщи за взрив в сирийския район на Телебиад,  предизвикал паника и ужас сред турското население в пограничния град Акчакале на провинция Шанлъурфа вчера към 18.00 часа. След силния взрив се е издигнал огромен гъст облак от дим, но не станала  ясна причината за експлозията. Конвой от автомобили на въоръжени със зенитни установки и с голямокалибрени оръжия бойци от Свободната сирийска армия веднага започна да се придвижва към района на взрива, информира още телевизията.
Междувременно ехото от ожесточените престрелки между враждуващи групировки в сирийския град Хасеке на провинция Ресулайн се чуваха през целия ден силно в турските погранични райони. Това продължава да предизвиква определено безпокойство и паника сред местното население.
На фона на престрелките 12-членно сирийско семейство се промъкна през телените заграждения на граничната бразда и се приюти на турска територия. Бежанците пристигнаха в околийския център Джейлянпънар, където обясниха, че идват от град Хасаке и са били принудени да избягат понеже са били обстрелвани от връждуващите групировки, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов