Ето така ще изглежда пристанището в Черноморец

Туризъм

19-07-2013, 14:12

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

На територията му ще има рибна борса за първоначална обработка на улов

С реализирането на проекта за пристанището на Черноморец, градът ще се превърне в сериозен туристически и рибарски център. Тази година ще бъде преломна за развитието му, защото през есента започваме строителните дейности на отвеждащия колектор за включване на отпадните води на Черноморец към пречиствателната станция и довършваме стадиона.

Това заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи по време на официалното представяне на проекта за обновяване на рибарското пристанище.

Той подчерта, че това е единствения подобен спечелен проект по Южното Черноморие, който дава голямо предимство за развитие на рибарския сектор както за Черноморец и Созопол, така и за целия регион.

Проектът ще се изпълнява по ОП "Рибарство и аквакултури", а стойността му е 9, 5 млн. лв. Работата ще започне до 3 месеца и трябва да завърши в срок от 2 г.

Капацитетът на съществуващото рибарско пристанище в Черноморец се разширява до 96 лодкостоянки (за рибарски лодки с дължина от около 7 м. до дължина 12 м.), с максимална дълбочина на газене до 1,2 метра.

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с  две зони – вътрешна за маневриране и швартоване на рибарски плавателни съдове, катери и рибарски лодки, и външна зона (подходен навигационен канал) за безопасна транспортна комуникация на влизащи и излизащи от пристанището плавателни съдове.

Новото пристанище в Черноморец ще даде възможност за домуване на десет кораба тип ”Балтик” с тегло до 200 тона, газене до 3,2 метра и максимална дължина 25.50 м.

Осигурена е минимална дълбочина от 4,50 метра пред кейовете и по кейовия фронт на рибарския пирс.

В тази акватория ще се изгражда хелинг, чрез който плавателните съдове домуват на брега през неактивния сезон, както и плаващи понтони от обикновен тип за швартоване и за извършване на техническо обслужване и малки ремонти по тях на вода.

На територията на пристанище Черноморец ще се изгради рибна борса за първоначална обработка на уловената риба.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов