Стойнев иска прозрачност във ВЕИ сектора

Цената на въглищата ще бъде увеличена през 2013 г., обеща икономическият министър

"Трябва да е ясно кой точно стои зад големите проекти за възобновяемите енергийни източници". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той подчерта, че е подготвил доклад в парламента за сектора енергетика, в който ще обърне внимание на големите проекти, които се отнасят за ВЕИ-та.

Енергийният министър определи становището на ДАНС за зелената енергия като доста притеснително.

Според Стойнев за България е изключително важно да се изясни регулаторният режим на проекта "Южен поток".

"Ще следим внимателно разговорите на ниво Европейска комисия – Русия. Закъснението от няколко месеца може да бъде преодоляно", посочи той. Министърът отбеляза, че дерогациите са част от разговори между Европейската комисия и Русия, защото "Южен поток" не е само за България, а преминава още и през Словения, Хърватска и достига до Италия.
Министърът на икономиката и енергетиката обяви, че лично поема ангажимента в периода септември – декември 2013 година въглищата да поскъпнат. По думите му това ще стане  възможно след като ДКЕВР обяви новите цени на електроенергия, падне такса "пренос" и се отпуши износът на електроенергия.
"В продължение на три години, цената на въглищата не е увеличавана, като даже е била намалявана. Цената, на която в момента работят "Мини Марица Изток”, не е нормална и е изкуствено ниска. Така самото предприятие работи на загуба", обясни Драгомир Стойнев и обеща да бъдат предприети необходимите мерки.
Министър заяви, че цената на електроенергията няма да поскъпне както за крайния потребител, така и бизнеса.

Днес Стойнев отличи и младите предприемачи в националния етап от конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството".
При награждаването министърът на икономиката обяви, че България изостава в насърчаването на предприемаческите инициативи. Според него "роля на държавата е и да облекчи бизнес климата".
Проектът "Етнографски ареален комплекс" на община Златоград и проектът "3Challence" са отличените в конкурса тази година. Те ще се състезават за европейска номинация и награда на европейския етап. Резултати ще бъдат обявени през ноември 2013 г. в Литва. Конкурсът "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството" се организира от ЕК от 2005 година насам. България се включи за първи път през 2010 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов