Да се върнеш от Германия за протеста

Даваме срок от 3 години да се оправим, иначе се връщаме на Запад, споделят Йорданка и Наньо

Те са като нас. Просто искат да живеят добре. И не точно като всички нас, защото знаят как е в Германия. Там били постигнали много, но решили да се върнат тук, в България. Той е мендижър, тя сега се грижи за двете деца. На протеста попадаме на тях случайно. С детската количка и с по-голямата кака няма как да не бъдат забелязани. „Не сме съгласни със сегашното управление на държавата. Не отговаря на нашите възгледи. Тук и за слепеца е ясно, че всичко се е сраснало с организираната престъпност”, споделят Наньо и Йорданка Троплеви. Идват на митинга, не, за да живеят по-добре децата им или внуците, а да се оправим сега.

Виждате ли алтернатива?

Йорданка: Мисля, че няма.

Наньо: Ние сме десни избиратели. До скоро и все още сме привърженици на ГЕРБ, макар че в някаква степен сме разочаровани. Но те са по-малкото зло. Сега ни управляват комунисти, фашисти и турци. Това не го проумявам. Просто някакъв абсурд.

Какъв е изходът?

Наньо: Задължително нови избори. Със сигурност няма да е такова разпределението в Парламента.

Как си представяте "по-активното гражданско участие в управлението"?

Наньо: Не виждам организация за подобно нещо. Това е идеална цел, но трудна.

Живели сте в Германия. Доста различна от милата ни родина.

Наньо: Ако говорим за политика там има социалдемократическа партия, има и дясна. Но социалистическата им партия няма нищо общо с нашата.

Йорданка: Там всичко върви по правила. Партиите ги спазват. Има прозрачност.

Наньо: Липсва това срастване на икономическите структури с политическите. Но и хората са по-принципни. У нас, който и да дойде на власт, пак ще бръкне в кацата.

Мислите ли за емиграция?

Йорданка: Аз го навивам, той все още се моли България да се оправи. Аз мисля за бъдещето на децата.

Наньо: Дал съм срок от три години. Няма да се оправим, но поне да се вижда, че вървим в правилна посока. Ако след три години е същото...

Минаха 23 години, какво са още три!?

Йорданка: Ако тръгнем в добра посока ще се оправим за нашите внуци...

Наньо: Няма значение.

Мислите ли, че тук около нас може да има организирани агитки, наемници?

За протестите през февруари на сто процента бяха платени. Сигурно е имало и доброволно излезли хора, но бяха организирани. Сега беше естествено това да се случи.

Как вие си обяснявате назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Наньо: Той си е платил. Издържа БСП. Той е такава личност, че...

Тези, които го предложиха и избраха не са ли очаквали подобна реакция?

Наньо: Според мен, не.

Протестът сега не е за хляб, а принципен, морален.

Наньо: Спомням си протестите от 97-ма година. Бях студент в Пловдивския университет. Отново излизахме и викахме. Няма да забравя как Огнян Сапарев идваше в аудиториите и ни уговаряше да не протестираме. Сега съм мениджър в българо-немска фирма. Ще ви дам един пример. Занимаваме се със селско стопанство и откакто се смени властта много от клиентите ни казват: “Ще изчакаме да видим какво ще стане, няма да купуваме техника”. Не купуват, не взимат заеми, лизинги. Какво са чули, какво не, но мислят, че ще ни спрат субсидиите.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов