Цветанов остава зам.-председател на ГЕРБ

прокуратурата поиска имунитета на бившия вице, заради скандала със СРС-тата

Цветан Цветанов остава заместник-председател на ГЕРБ. Това обяви председателят на партията Бойко Борисов след среща с лидерът на РЗС Яне Янев на фона на скандална случка, при която депутати от "Атака" излязоха отпред и започнаха да скандират "Горчиво!" срещу двамата лидери.

На въпрос за това, че прокуратурата е поискала имунитета на Цветан Цветанов, Борисов заяви: "Да видим какво са поискали прокурорите, нека ги оставим да работят. Цветанов си е дал имунитета, така че днес ще го потвърди, и ще можем да преценим мотивите и да видим с какви мотиви е повдигнато обвинение".

Държавното обвинение смята, че Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

По време на изявлението на двамата народните представители от "Атака" не спряха да ги репликират. На подвикванията от националистите Борисов рязко реагира: "Бойко ще викаш на чичо ти!", което предизвика смях сред медиите.

Лидерът на ГЕРБ призова от "Атака" да подкрепят подписката на Янев срещу тримата депутати, избрани от ДПС в София. Става дума за подписката на РЗС срещу трансфера, според тях, на около 51 000 гласа на изборите от Турция към София на наши изселници, с които са спечелени три депутатски места за движението. С това, в технологичен и правен план не са съгласни от РЗС.

След днешните разговори от ГЕРБ ще ги подкрепят в искането до Конституционния съд тези гласове да не бъдат признавани и да се касира избора на тези депутати от ДПС, според Борисов. Той обеща на новото правителство 100 дни толеранс, но Янев пък заяви, че от РЗС не дават такъв толеранс.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов