15:38 ч.: Плевнелиев възложи на Орешарски новия кабинет

Президентът връчи мандата на Станишев и КБ

Възлагам на кандидата за министър-председател Пламен Орешарски да състави кабинет, пожелавам ви успех. С тези думи президентът Росен Плевнелиев връчи указ за възлагане на правителство на Орешарски точно в 15:38 часа.

Сергей Станишев и Пламен Орешарски пристигнаха за втори път днес в президентството, след провелите се по-рано консултации.

Връчването на втория мандат стана възможно след като лидерът на ГЕРБ върна своя с думите, че при подобна конфигурация в Народното събрание няма как да състави правителство.

Ще направя всичко възможно в най-кратък срок да съставя кабинет, каза Орешарски при приемането на мандата.

 

България се нуждае от стабилност и работещи институции. Цялата страна очаква резултати, заяви Росен Плевнелиев след даването на проучвателния мандат на Пламен Орешарски за съставяне на правителство.

Надявам се с работата на 42-ото Народно събрание да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че парламентарната криза вече е преодоляна.

Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение, да се обединят около общите проблеми на страната. Необходима е здрава основа, върху която да се състави правителство.

Настоявам, че спешността не би следвало да попречи да се обединим около дългосрочните приоритети на нацията.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов