Глобиха 4 партии за не премахнати агитационни материали

Новините

22-05-2013, 09:05

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Скандал при отказ за съставяне на протокол

Инспекторите от отдел "Опазване на обществения ред и управление при кризи" на Община Стара Загора съставиха четири акта на политически партии и коалиции за нарушаване на Изборния кодекс (чл.134, ал.9) и Наредбата за обществения ред на Община Стара Загора (чл.12, ал.2) - съобщи началникът Валери Иванов. - Това са ДПС, "Коалиция за България", ПП "Движение България на гражданите" и Национално патриотично движение (на Жорж Ганчев).


В момента, в който инспекторите установявали непочистени плакати на ВМРО, вероятно след обаждане по телефона, на място се появили водачът на листата на воеводите Кристиян Петков и още няколко негови съмишленици. Той направил скандал на служебните лица, после си тръгнал заедно с хората си, които отказали да си дадат личните карти на инспекторите, за да им съставят протокол.


Въпреки всичко, констативен протокол е направен и актът ще се връчи по надлежния ред, най-вероятно чрез органите на МВР. За случая е направен и подробен доклад.


В селата от общината проверките все още не са започнали.


Според закона и нарочна заповед на кмета на общината, агитационните материали трябваше да бъдат изчистени в тридневен срок от датата на провеждането на изборите.
По принцип веднага след вота всички партии са затворили наетите от тях офиси и са изчезнали, коментираха от общината. Въпреки това техните представители ще бъдат намерени по надлежния ред.


Според Валери Иванов в Изборния кодекс точно е регламентирано какво трябва да се случи. Тази година всички 35 партии и коалиции, участвали в извънредните парламентарни избори, седмица преди датата на провеждането им са били предупредени лично за задълженията им. Т.е. от морална гледна точка е направено всичко необходимо за съблюдаване нормите на коректността и етиката.


За съжаление областният град продължава да бъде накичен с всевъзможни "послания" на гневни и усмихнати физиономии.


До 20 май 2013 г., дори след връчените констативни протоколи и предписания, никоя от посочените партии не бе предприела необходимите действия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов