Здравният министър открива обновено Спешно отделение

Мисия Пловдив

09-05-2013, 06:19

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проф. Николай Петров на визита в Университетска болница

Обновеното спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги” ще открие официално министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. По-късно той ще даде старт и на работата на новата хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. Това съобщиха от лечебното заведение.

На церемонията ще присъстват още зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, директор на Дирекция „Медицински дейности и електронно здравеопазване” д-р Ивелина Георгиева, директори на лечебни заведения от града и региона, представители на Община Пловдив и Областна администрация – Пловдив. Водосвет ще извърши лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение се извърши в периода декември 2012 г. – април 2013 г. Общата стойност  на обновяването е 1 980 254,17 лева, като основният дял от сумата бе осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение – 1 464 000 лева. Останалите 516 254,17 лева са средства на пловдивската Университетска болница.

В рамките на 5 месеца в отделението цялостно бяха обновени помещенията на звената „Вътрешни болести”, „Хирургия”, „Ортопедия и травматология”, „Акушерство и гинекология” и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория. 

Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г.

Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“ в размер на 1,3 млн. лева.

Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов