10 минути не са стигнали на Теди да живее

Момчето е починало от сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност е отнела живота на 11-годишния Теди, който почина вчера след като му прилоша в час по физическо в 81 СОУ "Виктор Юго".

Това са казали съдебните медици на неговия баща Златко Желев.

"Можели са да го спасят, лекарите ми казаха, че 10 минути по-рано ако са дошли е щял да живее", каза покрусеният родител пред Sofiautre.bg.

По-рано през деня, на официален брифинг д-р Ангел Ангелов от ЦСМП - София заяви, че при пристигането на екип на Центъра за спешна медицинска помощ в училището Теодор е бил в клинична смърт.

По думите на д-р Ангелов, в 13.59 часа вчера постъпва сигнал в центъра за спешна помощ за припаднало момче, а сигналът е предаден в 14.04 часа на дежурната д-р Тасева от Спешна помощ, като екипът пристига на място в 14.12 часа.

Според д-р Ангелов е имало забавяне в централата на тел. 112, заради установяване на местоположението на училището. Най-близката болница "Св. Пантелеймон" в столичния ж.к. "Младост" обаче е отказала да поеме случая.

Изказването му обаче контрастира с факта, че на място преди линейката е имало лекар от "Св. Пантелеймон", за разлика от колегите им от 25 ДКЦ, които въобще не са се отзовали.

Минутите, които са могли да спасят живота на Теди се разминават и с това, което заяви Данка Недялкова, говорител на "Национална система 112" пред БНР.

"Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13,55 минути. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14,08 е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14,10 минути се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува"

"Първото обаждане е било към 13:50 часа, а линейката пристигна чак в 14:20. В нея нямаше никаква апаратура, само апарат за изкуствено дишане. Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване", заяви Златко Желев по-рано днес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов