Горещият козунак е мор за стомаха

Новините

04-05-2013, 09:25

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съотношението между мръвка и зеленчуци трябва е 1 към 4

На Възкресение е просто задължително да се съберем с най-близките край масата, пише Standartnews. И напук на кризата, и тази година домакините ще впрегнат целите си умения, за да отрупат масата с вкусни блюда. Как обаче да хапваме и пийваме, без да си създадем проблеми със стомаха? Вижте съветите на диетолозите.

Печено агне с ориз, зелена салата, шарени яйца и козунак. Какво е великденската трапеза без тях? Ако сме постили обаче, трябва да внимаваме с офанзивата на масата. За 40 дни организмът е свикнал на растителни храни, а за разграждането им се отделят специални ензими. Първият прием на животински продукти трябва да е умерен, защото тялото има нужда от време за пренастройка, обясняват диетолозите. И съветват да внимавате с агнешкото. Или да купите от най-крехкото, или да погазите традициите и да сложите на трапезата пилешко филе например. Ключови са и салатите - съотношението между мръвка и зеленчуци трябва е 1 към 4, настояват спецовете по диететика.

"Снежанка" вместо "Руска"

Добре е предястията да са леки - зелени салати, репички, пресен лук и чесън, домати, краставици, моркови, репички. И на празника да си спестите от тежките мезета като руска салата, луканка, пастърма. "Заменете ги с различни сирена, "Снежанка" или таратор", съветва спецът по балансирано хранене. Млечните продукти са най-подходящи за захранване след пости, тъй като са храните от животински произход, които се усвояват най-лесно.

С яйцата също шега не бива - съдържат най-ценните белтъчни съставки, но мазнините в тях се усвояват трудно. Седмично трябва да се консумират най-много четири, предупреждават диетолозите. По Великден, разбира се, можете да се позволим максимум 2-3 дневно. Освен ако не сме с подагра или висок холестерол. Ядките също са нож с две остриета. 100 г фъстъци или бадеми съдържат 700 ккал - колкото цял шоколад.

Угощение на почивки

Ако сте спазвали стриктно поста, трябва да си броите и чашките. На празника ви се полага само чаша вино. И то - разредено с минерална вода или лимонада. Газираната напитка съдържа захари, които ускоряват горенето на алкохола, обясняват спецовете по здравословно хранене. Ако сте голям почитател на ракията, не е престъпление да се позволите една малка - но задължително със салата.

Има и друг трик - сервирайте храната студена. Овчата лой замръзва при стайна температура. Лоените капчици изкристализират върху агнешкото и можете да ги махнете с нож, обясняват диетолозите. Козунакът също е по-полезен, като изстине. Не го яжте горещ, защото така е трудно смилаем, е съветът на диетолозите. А препоръката е, ако не сте го месили сами, да си го купите от фурна, не от супермаркета. Поне ще знаете, че е пресен.

Най-важното правило на Възкресение остава - стойте дълго на масата. Хапвайте бавно. Не смесвайте вкусните блюда. Почивайте около час преди основното и десерта например, препоръчват диетолозите. А ако по стара традиция му изпуснете мярката и преядете здраво още в неделя на обяд, пропуснете вечерята, диктува здравият разум на спецовете. За да имате сили за голямото папане на Гергьовден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов