Юноша на Черно море по следите на Стоичков

Спорт

19-04-2013, 13:33

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Българите сме по-талантливи от италианците, заяви защитникът на България

България е раждала и ще продължава да ражда футболисти от висока класа. Примерите за това не са никак малко. Сега ще ви запознаем с един варненец, който определено е смятан за голяма надежда на страната ни. Това е защитникът на италианския Новара и юношеския национален отбор Алеко Алеков.

Алеко Алеков е един от най-обещаващите български таланти. 17-годишният защитник защитава цветовете на италианския Новара, където премина от школата на Чавдар (Етрополе). Той е един от многото диаманти в отбора на Христо Стоичков и Емил Димитров, които рано-рано успяват да заминат за чужбина, където имат прекрасни условия за развитие.

Алеко Алеков е роден на 3 февруари, 1996 година във Варна. Започва да тренира футбол в ФК Аспарухово 2000 при треньора Боян Баев, когато е едва втори клас. Две години по-късно преминава в школата на отбора на сърцето си - Черно море, където наставник му е Иван Николов. На "Тича" остава също две години и когато е 7-ми клас отива да играе в Чавдар (Етрополе), където е трениран от Николай Цветков, Валери Начков, Атанас Манушев и Димитър Атанасов. От всички специалисти Алеко попива най-доброто. Един от най-ценните съвети за развитието си обаче 17-годишния талант на Новара получава не от кой да е, а от легендата на българския футбол Христо Стоичков. "От г-н Стоичков съм научил, че няма малки и големи, има можещи и не можещи", казва за читателите на Varnautre.bg Алеко.

Той има няколко прилики със Стоичков. Обича да играе с левия крак, а любимият му отбор в Европа е Барселона. "От малък мечтая да играя там. В България най-симпатични са ми Черно море". За разлика от неговите връстници обаче юношеският национал умее да играе и с десния крак, което е много рядко виждано за най-големите таланти с основен ляв крак.

Именно заради това негово умение той е използван на различни позиции от треньорите си. Той може да играе като ляв и десен краен бранител, играл е като вътрешен халф, както е оперирал и по двете крила. "Най-добре обаче се чувствам като централен защитник", разкрива пред нашата медия Алеко Алеков.

Макар и още на ранна възраст да се отделя от семейството и приятелите си, за да замине за Новара, Алеко бързо успява да се адаптира към начина на живот на Апенините. "Средата е много добра и лесно се свиква с начина на живот тук", но признава, че близките хора у нас му липсват.

Преди да облече екипа на италианците, той преминава проби и в английския Стоук Сити, където оставя отлични впечатления и клубът иска да му предложи договор. "Всичко мина много добре в Стоук. Оказа се обаче, че има голям проблем, който е малко известен у нас. Страната ни е в европейския съюз, но българите не се ползваме с такъв статус на Острова. Трябваше ми разрешително за работа и за това не се получиха нещата". Преди това той беше одобрен и от Нотингам, където играе друг продукт от школата в Етрополе - вратарят Димитър Евтимов.

Така Алеко Алеков преминава в Новара, където изкарва проби една седмица. Талантът е впечатлил скаутите на клуба с националната фланелка по време на Eлитните квалификации в Германия, където влиза като резерва срещу домакините (1:2), а после играе цял мач с Турция (2:0). "Условията са много добри и всички се отнасят приятелски с мен. Няма голяма разлика между юношеския футбол у нас и в Италия. Даже може да се каже, че като футболисти сме по-талантливи от тях", казва още Алеко Алеков, който в Новара е съотборник с друг българин - 17-годишното ляво крило Васил Димитров, който преминава на Апенините от Левски през лятото.

Той е неразделна част от юношеския национален отбор на България, воден от Методи Деянов. "Младите лъвчета" показват страхотен футбол, като записаха и невероятна победа с 1:0 над връстниците си от Испания в европейска квалификация. Алеко Алеков игра цял мач срещу "Ла Фурия", в чийто състав личаха имената на играчи от прочутата школа на Барселона "Ла Масия", както и от Реал (Мадрид), Ювентус, Валенсия, Манчестър Сити, Атлетико (Мадрид), Реал (Сосиедад) и Алмерия. Той бе на терена и при победата с 4:1 над Азербайджан, като вкара два от головете.

С Алеко Алеков в състава си, юношите на България записаха още куп успехи, като само късметът им попречи да се класират на европейското първенство..



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов