С взривовете до Петолъчката докъде? До никъде!

Върнаха делото за взривовете в склада за обзавеждане на боеприпаси за доразглеждане

Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" е върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване.

Bulgariautre.bg  напомня, че на 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Трима служители загинаха, а трима бяха ранени.

Около 150 души от село Горно Александрово, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани в село Блатец. В складовете на "Берета трейдинг" се взиви еквивалентът на 10 тона тротил.

На 5 февруари тази година прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение срещу двама души заради инцидента - собственикът на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев. Обвинителният акт по делото срещу тях бе внесен в прокуратурата в началото на април.

Двамата са обвинени, че не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване довело до смъртта на тримата работници и телесните повреди на другите трима.

Разпитани са над 200 души, а 33 тома са побрали материалите по делото. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Васил Анастасов, който е съдия по делото, се мотивира, че в обвинителния акт няма коректни като вид и количество нанесени материални щети, което създава пречка за защитата на обвиняемите. Един от наблюдаващи прокурори по делото Милен Божидаров, заяви, че ще протестира разпореждането на съда, съобщи Дарик радио.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов