Майката на Лора: Влизам в парламента, само с протести - не става

Животът

03-04-2013, 17:03

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Велина Калинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

До месец ясна присъдата за смъртта на Лора

В Общината чакали да се затопли времето, за да обезопасят всички пешеходни пътеки в града

Майката на загиналата на пешеходна пътека Лора - Нели Петрова се впуска в политиката. Поканена е нa избираемо място в листата на ГЕРБ за Варна.

20-годишната Лора загина, блъсната от мотоциклет през лятото на 2011 г. Мотористът-убиец Диян Станчев, причинил поради несъобразена скорост, неспазване на правилата за движение по пътищата и по непредпазливост смъртта на момичето, призна вината си и постигна споразумение за наказание 2 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок и 2 години без право да управлява МПС. По искане на Главния прокурор обаче, наказателното производство по това дело беше възобновено на 5 юли 2012 г. с решение на ВКС.

Третата съдебна инстанция отмени споразумението, възобнови наказателното производство и върна делото на ВОС за разглеждане от друг състав. На 6 декември миналата година Варненският окръжен съд отново присъди на Деян Станчев 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с 4 годишен изпитателен срок. Съдът лиши Станчев от правото да управлява МПС за срок от 2 години и го оправда по обвинението да се е движил с несъобразена скорост.

До 2 седмици се чака решението на Апелативните магистрати по случая. Междувременно през последните близо 2 години Нели Петрова направи няколко акции за безопасност на движението в града, по нейнсо настояване на много места бяха сложени легнали полицаи.

- Нели, ще бъдеш в листата на ГЕРБ за кандидати за депутати. Решила си да влезеш в политиката ли?

- Още не се знае дали ще вляза в политиката, това ще го разбера след 12 май. Но да, получих такова предложение това за мен е предизвикателство, след всичко, което ми случи с загубата на дъщеря ми.

- Кое място ти предложиха?

- Все още не знам.

- Защо би отишла в парламента? Какви са идеите ти за промяна? На системата, на законите? Доверието в партиите е разклатено...

- Лично мое мнение е, че не мога да ходя непрекъснато да протестирам пред съда или на пътеката, на която загина Лора. За мен е по-добре да има диалог, да има предложения, гражданска позиция и не на последно място и много важно - да има кой да ни чуе. Затова мисля, че ГЕРБ са хора на диалога. На разговора. И затова приех.

- Кое е най-важното нещо, за което искаш да бъдеш чута?

- За пропуканата съдебна система, затова, че не работи ефективно за гражданите си. Защото ние им даваме заплатите.

- Как отговаряш на критиките, че сега си ухажвана от ГЕРБ, за да привлечеш повече гласове?

- Това се прави от много други партии, но те и преди, като направихме ограничители в целия град, пак бяха недоволни. Но не смятам,че от мен точно и с цяла мъка която нося в сърцето си има за какво да ме използват.

- Ако те наречем "гласа на почернените родители", досега внасяли ли сте конкретно искане до парламента? Имаше подписка за законови промени. Какво се случи с нея?

- Някой неща бяха променени, други - не. Но ни предстои още много работа, дори и да вляза като депутат. Борбата продължава.

- Да разбирам ли, че само с протести нищо не се постига?

- Постига се, но много малко. Трябва истинска работа да се върши. Да се бори всеки един от нас за по-добър живот за децата ни. И в памет на тези, които без време си отидоха.

- Винаги ще има вратички в закона...

- Да, има и затова започнах борбата, но от вкъщи пред телевизора и на масата няма кой да ни чуе.

- Ако успееш да промениш системата, и за пияните шофьори, които са причинили катастрофа или смърт да има по-тежки наказания, следващата цел каква ще е?

- В тази посока мисля, че първо трябва да се промени това, че такива водачи извършват престъпление, а не нарушение. Съвсем умишлено пият, карат с много висока скорост и това ще бъде първото ми предложение за промяна.

- А каузата с пешеходните пътеки във Варна? Това не зависи от Народното събрание. Тук диалогът на какво ниво е?

- Трудно, работи се, но много бавно. Засега само обещания има. Чакаме да се затопли времето. Трудно се работи с общината.

- Да се затопли времето?

- Да, така ми отговориха.

- За да започнат да обезопасяват пътеките ли?

- Да и да опреснят с боя пешеходните пътеки. Да ги направят по новия закон, повдигнати и осветени.

- И последен въпрос. Очакваш ли справедливо решение по делото на Лора?

- Малка ми е надеждата, но не може човек, който се отрича от показанията си и лъже в съда, да остане с условна присъда. Това му дава право да продължи да нарушава закона, да нарушава правилата. Защото ще знае,че няма да бъде осъден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов