Колко имигранти да се очакват, пита британски депутат

Кийт Ваз пита защо британското правителство няма приблизителни оценки колко души може да се очакват от България и Румъния

Британският депутат Кийт Ваз призова британските партийни лидери да работят заедно, за да избегнат своеобразна надпревара по въпросите на имиграцията, която би попречила на адекватната политика.

В специалн статия, поместена в британските медии, депутатът лейбърист пише, че не бива "маргинални партии" да запълват вакуума, породен от страховете от наплив догодина на българи и румънци във Великобритания.

Ваз пита защо британското правителство няма приблизителни оценки колко души може да се очакват от тези две страни и допълва, че подобни прогнози са от съществено значение за ситуацията в социалното подпомагане и здравеопазването.

Според него сега е необходимо лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, водачът на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд да се съберат и да обсъдят въпроса с имиграцията. Така те ще лишат въпросните маргинални партии от възможността да запълнят вакуума и ще покажат на британците, че наистина искат да се захванат с решаването на един от най-трудните проблеми, пред които е изправена страната.

Депутатът подчертава, че трябва незабавно да бъдат възложени проучвания какъв брой имигранти може да се очакват и посочва, че Великобритания трябва да започне диалог с румънското и българското правителство.

Ваз отбелязва, че британските депутати все още не знаят колко пъти министърът на вътрешните работи Тереса Мей е посетила Букурещ или София, за да обсъди проблема, защото тя отказва на отговори на парламентарни въпроси по темата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов